FutureBright Sanat Vakfı ve ZMET Institute tarafından düzenlenen "Öz'e Dönüş" sergisi, Türkiye'nin ilk bilinç dışı imgeleri sergisi olarak ziyaretçilerini Türkiye’nin ruh haline doğru sıra dışı bir yolculuğa davet ediyor. Dünyanın en prestijli araştırma yöntemlerinden biri olan ZMET, Harvard Üniversitesi’nden Prof. Gerald Zaltman tarafından geliştirilmiş bir araştırma modeli. Bu model, insanların bilinç dışındaki derin duygularına, tutum, talep, baskı ve korkularına zihin imgeleri ve metaforlar üzerinden ulaşıyor. 

ZMET INSTITUTE TÜRKİYE

ZMET Institute Türkiye ofisi, Türkiye ve bölge ülkelere hizmet verme amacıyla 2016 yılında kuruldu. ZMET modeli, Türkiye ve bölgedeki 13 ülkede FutureBright Group çatısı altındaki ZMET Institute tarafından kullanılıyor. Türkiye’nin bilinç dışındaki derin duyguları deşifre edebilmek için, FutureBright Group son iki yılın ZMET verisini tek bir havuzda topladı. Bu süreçte 1.200 ZMET görüşmesinden elde edilen 10 binin üzerinde bilinç dışı zihin imgesi analiz edildi. ‘Türkiye’nin İlk Bilinç Dışı İmgeleri Sergisi: Öz’e Dönüş”te, ZMET araştırmalarına katılmış kişilerin oluşturdukları kolajlardan seçkilere yer verilirken, kolektif bilinç dışımızdaki ortak duygularımız da metaforlar üzerinden en gerçek haliyle izleyiciyle buluşuyor. 

METAFOR CENNETİ TÜRKİYE

Metaforları “sıkıştırılmış derin duygu kümeleri” olarak tanımlayan ZMET, Türkiye için ayrı bir anlam taşıyor. Türkiye’de insanlar kendini ifade etmek için günde ortalama 360 metafor kullanıyor ve bu durum, metaforların Türkiye’nin bilinç dışını anlamak için ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Bilinç dışı zihin imgelerinin yer aldığı dünyadaki ilk sergi 14 Ocak-8 Şubat tarihleri arasında Nişantaşı'ndaki Maji Art Gallery'de görübilecek olan “Türkiye’nin İlk Bilinç Dışı İmgeleri Sergisi: Öz’e Dönüş”, dünyada ve Türkiye’de bilinç dışı zihin imgelerinin yer aldığı ilk sergi olma özelliğini de taşıyor.