ABD Başkanı Joe Biden, Yüksek Mahkeme'nin ülke genelinde kürtaj hakkını anayasal olarak garanti altına alan 1973 tarihli "Roe v Wade" kararını iptal etmesinin ardından bir konuşma yaptı.

ABD Yüksek Mahkemesi, 1973 tarihli "Roe v Wade" (Roe, Wade'e karşı) kararını iptal etti. Artık kürtaj hakkı anayasal bir hak olmaktan çıkarıldı ve eyaletlerin önceliğine bırakıldı.

"KADINLARIN SAĞLIĞI VE HAYATI TEHDİT ALTINDA"

Kararın ülke tarihi için önemli bir an olduğunu söyleyen Biden, "Bugün Yüksek Mahkeme, ABD halkının anayasal hakkını elinden aldı. Ülkemiz ve mahkeme için üzücü bir gün" ifadelerini kullandı.

Biden, karar ile kadınların haklarının kısıtlanmadığını, tamamen elinden alınıldığını dile getirerek, "Şu anda Roe kararı artık yok. Bu ülkenin kadınlarının sağlığı ve hayatı artık tehdit altında" yorumunda bulundu.

"MİLYONLARCA HAYATI TEHLİKEYE ATIYORLAR"

Kadın haklarını korumak için elinden geleni yapacağını vurgulayan Biden, "Kürtajı yasaklayan eyalet yasaları bugün otomatikman yürürlüğe girdi. Milyonlarca kadının hayatı tehlikede. Bir kadının sağlığını savunduğu için cezalandırılması çok kötü" dedi.

ABD Başkanı Joe Biden, bir başkan olsa da elindeki yetkilerin kısıtlı olduğuna işaret ederek, kürtajın federal bir hak olarak tanınması için kongreye çağrıda bulundu.