İstanbul’un önemli endüstri mirası yapılarından Beykoz Kundura’da, oldukça önemli bir sergi açılıyor. Kundura Hafıza Kültürel Mirası Koruma Derneği’nin düzenlediği “Kundura’nın Hafızası: Bir Fabrikaya Sığan Dünya” başlıklı sergi 18 Haziran’da kapılarını açıyor.

Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemi ve Cumhuriyet’i kapsayan zengin bir geçmişe sahip Sümerbank Deri ve Kundura Fabrikası’nın tarihine başka bir perspektiften bakmaya davet eden sergide, makinelerden belgelere, fotoğraflardan farklı nesnelere zengin bir içerik sunuluyor. Yaklaşık 3000 işçi, memur ve ailesinin “birbirine bağlı olma” halinden ilhâm alınarak hazırlanan sergi, “kreş, kantin, sinema, sağlık ocağı, kütüphane gibi birimleriyle fabrikanın çalışanlar için nasıl bir yaşam alanına dönüştüğü”nün etkileyici bir panoramasını oluşturuyor.

ÜCRETSİZ OLARAK GÖRÜLEBİLECEK

Sümerbank ayakkabı kalıplarının üretildiği Marangozhane binasında açılacak sergi, ay sonuna kadar Sümerbank emektarlarını ve ailelerini ağırlayacak. 1 Temmuz’dan itibaren ise ücretsiz olarak tüm ziyaretçilere açık hale gelecek. Sergi, güncellenerek kalıcı hale de getirilecek.

Ayrıntılı bilgi için: www.beykozkundura.com/kundura-hafiza