Büro Emekçileri Sendikası Araştırma Merkezi’nin (BES/AR) araştırmasına göre; aralık ayında dört kişilik bir ailenin sağlıklı beslenmesi için aylık yapması gereken harcama tutarı 9 bin 504 TL, yoksulluk sınırı 30 bin 964 lira oldu. Bekar bir çalışanın yaşam maliyetinin ise 12 bin 830 TL olduğu hesaplandı.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’na (KESK) bağlı Büro Emekçileri Sendikası, aralık ayına ilişkin açlık ve yoksulluk sınırı rakamlarını açıkladı. Buna göre; aralık ayında açlık sınırı, 9 bin 504 lira olarak ölçüldü ve 1 Ocak itibariyle 8 bin 506 TL olarak uygulanan asgari ücretin 998 lira üzerinde kaldı. Tüm kamu emekçilerine, asgari ücretlilere ve emeklilere insanca yaşayacak bir ücret talebinin yinelendiği BES/AR’ın araştırması şöyle:

“AÇLIK SINIRI 10 BİN LİRAYA DAYANDI: Gıda maddeleri fiyatları üzerinden yapılan hesaplamaya göre; dört kişilik bir ailenin sağlıklı beslenmesi için aylık yapması gereken harcama tutarı, Aralık 2022 için 9 bin 504 liradır.

YOKSULLUK SINIRI 30 BİN LİRAYI AŞTI: Gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı, kısacası yoksulluk sınırı 30 bin 964 lira; bekar bir çalışanın yaşam maliyeti ise 12 bin 830 lira oldu.

KAMU ÇALIŞANLARI AÇLIK SINIRININ ALTINDA MAAŞ ALIYOR: Kamuda 10 yıllık sözleşmeli, eşi çalışan ve evli, iki çocuklu bir emekçi, gelir vergisi kesintileriyle birlikte 7 bin 430 lira ücret ile açlık sınırının altında hayatını ancak idame ettiremeye çalışıyor. Kamuda 20 yıllık şef kadrosunda, eşi çalışmayan, iki çocuklu bir emekçi, aralık ayı gelir vergisi kesintileriyle birlikte 11 bin 924 lira ücret ile açlık sınırına yakın, yoksulluk sınırının yaklaşık üçte biri ücret ile yaşamını sürdürmeye çalışıyor.”