Büro Emekçileri Sendikası (BES) İzmir Şubesi, SGK çalışanlarının ikramiye, ek ödeme, 3600 ek gösterge gibi haklarının verilmesi talebiyle Konak Meydanı’nda bulunan SGK binası önünde eylem yaptı. Şube Başkanı Mustafa Güven, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’i istifaya çağırarak “Sürekli çıkarılan vergi ve prim aflarıyla beraber diğer işlerini de yetiştirmek için zaten gece gündüz demeden çalışan SGK emekçisi artık yeter diyor” dedi.

BES İzmir Şubesi üyeleri bugün Konak Meydanı’nda bulunan SGK binası önünde toplanarak basın açıklaması yaptı. Ellerinde “3600 ek gösterge tüm çalışanlara verilsin”, “Adil bir ek gösterge düzeni insanca bir ücret istiyoruz”, “Yılda iki ikramiye hakkımız söke söke alırız” yazılı dövizler taşıyan emekçiler, “Köle değil emekçiyiz”, “Bakanlık şaşırma sabrımızı taşırma”, “Birleşe birleşe kazanacağız” sloganları attı.

Sendika üyeleri adına açıklamayı KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü ve BES İzmir Şube Başkanı Mustafa Güven yaptı.

“BAKAN’IN ÇIKACAK YASADAN HABERİ YOK”

Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili düzenlemenin SGK çalışanlarının iş yükünü artırdığına dikkat çekerek, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin istifa etmelidir. TBMM’ye gelen şöyle bir bakan düşünün ki çıkacak yasadan haberi yok. Bizim kurum başkanlığının zaten haberi yok. Ama milyonları ilgilendiren bir düzenlemeyle ilgili açıklama yapıyor ve burada iş yükünü arttırıyor. Ve bundan dolayı da zarar edecek sigortalılar da var. Sırf bu açıklamadan dolayı. Aynı Sosyal Güvenlik Bakanı bizlere dilenci uygulaması yapmaktadır. Sanki dilenciymişiz gibi SGK çalışanlarının iş yükünü 10 kat arttıran ve yaklaşık 5-10 yıl sürecek yoğunluktan bahsediyoruz. Bu yoğunluğu yaratan açıklamaların sahipleri hiçbir altyapı çalışması olmadan televizyonlara çıkıp SGK çalışanlarını da Meclis’e bırakıyoruz belki bir ikramiye verilebilir gibi açıklamalar yapılıyor. Buradan bir kere daha sesleniyoruz SGK emekçisi onurlu kamu emekçisidir, biz dilenci değiliz hakkımız olanı istiyoruz” dedi.

“SEÇİM VAATLERİNE SGK ÇALIŞANLARI FEDA EDİLMEKTEDİR”

Sosyal Güvenlik Kurumu’nda felakete az kaldığını dikkat çeken Güven, “Sosyal Güvenlik Kurumu yılda ortalama 400 bin civarında emeklilik işlemi gerçekleştirmektedir. İzmir de bu sayı mevcut personelin kapasitesiyle 23 bin dosya civarındadır, EYT den İzmir’de faydalanacak sayısı yaklaşık 157 bin olup, borçlanmalar ile 200 bini aşması beklenmektedir. Özellikle kayıtlı sigortalılık oranı en yüksek olan İzmir’de Türkiye ortalamasının üzerinde bir iş yükü olacağı, mevcut iş yükünün en az 5 sene boyunca 10 kat aratacağı aşikardır. Buna rağmen hükümet temsilcilerinin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nın açıklamaları bu gerçeklerden uzaktır. Sanki başvuran hemen bir ay sonra emekli aylığını alacakmış gibi açıklamalar yaparak SGK çalışanlarını adeta ateşe atmaktadırlar. Seçim vaatlerine SGK çalışanları feda edilmektedir. SGK çalışanları ile vatandaşı karşı karşıya getirecek açıklamalar yapmak yerine acilen olabildiğince personel eksikliğinin giderilmesi gerekli altyapı çalışmalarının yapılması gerekmektedir. Sürekli çıkarılan vergi ve prim aflarıyla beraber diğer işlerini de yetiştirmek için zaten gece gündüz demeden çalışan SGK emekçisi artık yeter diyor” ifadelerini kullandı.

Güven, açıklamanın sonunda SGK emekçilerinin taleplerini şöyle sıraladı:

“Büro Emekçileri Sendikası olarak; Sosyal Güvenlik Kurumu emekçileri olarak 2012 yılında haksız ve hukuksuz bir biçimde kesilen ve mahkeme kararına rağmen halen ödenmeyen ikramiyelerimizi ve diğer ek ödemelerimizi geriye dönük istiyoruz. Sosyal Güvenlik Kurumu Ek Ödeme Yönetmeliği’nde yer alan ek ödeme puanlarına 100 er puan eklenmesini istiyoruz. Ek gösterge düzenlemesinde 3600 kapsamı dışında bırakılan SGK emekçilerine de 3600 ek gösterge istiyoruz. Aynı, Hazine Maliye Bakanlığı’nda olduğu gibi, kurum içi uzmanlık kadrolarının ihdas edilmesini ve sosyal güvenlik tazminatı ödenmesini talep ediyoruz. Ücretsiz yemek hizmeti istiyoruz. İnsan onuruna yakışır koşullarda çalışmak, insanca yaşamak istiyoruz. Yemek ve ulaşım hizmeti verilemeyen yerlerde 3000 TL yemek ve 1000 TL yol yardımı yapılmasını istiyoruz, acilen yeterli sayıda personel alınması gerektiğini belirtiyoruz.