Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, seçim sonuçlarıyla ilgili yaşanan protestoların ardından Ukrayna’daki ‘Maydan protestoları’ gibi olaylara izin vermeyeceklerini söyledi. Muhalif adaylardan Svetlana Tihanovskaya, Belarus Merkezi Seçim Komitesi tarafından açıklanan seçim sonuçlarını tanımadıklarını

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, seçim sonuçlarıyla ilgili yaşanan protestoların ardından Ukrayna’daki ‘Maydan protestoları’ gibi olaylara izin vermeyeceklerini, ülkeyi parçalama girişimlerine gerektiği gibi yanıt verileceğini ifade etti. Belarus’un resmi haber ajansı Belta’nın aktardığına göre, Aleksandr Lukaşenko devlet başkanlığı seçimlerinin ardından yaşanan protestolarla ilgili konuştu. Lukaşenko, ülkesinde Ukrayna’da 2014 yılında çıkan Maydan olayları gibi olaylara izin vermeyeceklerini söyledi.

"ÜLKENİN PARÇALANMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ"

Lukaşenko, “Söylediğim her şey doğrulanıyor. Eğer öncesinde buna inanmayan birileri varsa şimdi inanıyorlar. Uyarmıştım: Kim ne kadar isterse istesin, Maydan olmayacak. Bu nedenle herkes yatışmalı, sakinleşmeli” dedi. Lukaşenko, ülkesindeki durumu istikrarsızlaştırma girişimlerine gerektiği şekilde yanıt vereceklerini belirterek, “Ülkenin parçalanmasına izin vermeyeceğiz” ifadesini kullandı.

"İKTİDARI BARIŞÇIL YOLDAN BIRAKIN"

Belarus'taki devlet başkanlığı seçimlerinde yarışan muhalif adaylardan Svetlana Tihanovskaya, “son 24 saat içinde ülkede yaşananlar kabul edilemez” diyerek, Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko'ya iktidarı barışçıl yoldan bırakma çağrısı yaptı. https://dokuz8haber.net/dunya/belarusta-cumhurbaskanligi-secimi-ardindan-internet-kesildi-muhalifler-sokaklarda/ Yüzde 80.23 oya sahip Lukaşenko'dan sonra yüzde 9.9 oyla en yüksek oyu alan muhalif aday Tihanovskaya, başkent Minsk'te düzenlediği basın toplantısında polisin protestoculara müdahale etmesini beklemediğini ve yaşananların kabul edilemez olduğunu belirtti:

“BARIŞÇIL İKTİDAR DEĞİŞİKLİĞİNDEN YANAYIZ”

"İktidarın protestoculara sert şekilde müdahale etmeyeceğinden emindim. Ancak son 24 saat içinde ülkede yaşananlar kabul edilemez. Daha önce iktidardan şiddete başvurmamasını talep ettik ama bu talepler duyulmadı. İktidarın halktan koptuğunu ve güç kullanarak konumunu korumaya çalıştığını düşünüyorum. Protestoculara karşı orantısız önlemler alındı" diyen Tihanovskaya, sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz barışçıl iktidar değişikliğinden yanayız. Artık hükümet, iktidarı barışçıl bir yöntemle nasıl bırakacağını düşünmeli. Şu anda ellerinde tek bir yöntem var, o da sivillere karşı güç kullanmak. Bunun tekrarlanmaması için elimizden geleni yapacağız."

“EKİBİMİN VERİLERİNE GÖRE ÜSTÜNLÜK BANA AİT”

Tihanovskaya ayrıca, "Ekibimin elinde çeşitli seçim merkezlerindeki oy sayım verileri mevcut. Bunlara göre on kattan daha fazla bir farkla üstünlük bana ait. Diğer merkezlerde de bunun aksi olamaz. Oy bültenlerine ilişkin verilerini topluyoruz, sonuçlara itiraz etmek için elimizden geleni yapacağız" diye konuştu. Bu arada Tihanovskaya, Belarus Merkezi Seçim Komitesi tarafından açıklanan seçim sonuçlarını tanımadıklarını belirtti.