Bekaroğlu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a “Dolar bazında 99.3 milyon dolara alınan ve İstanbul’un en işlek iş ve alışveriş merkezinde bulunan bir taşınmazın aradan 3 yıl geçtikten sonra 48.3 milyon dolara aynı gruba satışında bir kamu zararı oluşmuş mudur” diye sordu.

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, ödenmeyen kredi borcu nedeniyle Halkbank tarafından AKP Bitlis Milletvekili Vahit Kiler’in yönetim kurulu başkanvekilliği yaptığı Kiler Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’ndan devraldığı İstanbul Sapphhire AVM'nin yine aynı şirkete satışıyla ilgili Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi.

Önergede; Kiler Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı tarafından Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan bildirimde, “Türkiye Halk Bankası A.Ş.'nin sahip olduğu ‘İstanbul Sapphire’ adıyla maruf Alışveriş Merkezi ve Seyir Terası'na ait 146 adet gayrimenkul Şirketimiz tarafından 760.000.000 TL'ye ve 101 adet gayrimenkul 145.000.000 TL'ye Ana Ortağımız Kiler Holding Grup firması KBC Gıda Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. tarafından olmak üzere (247 bağımsız bölüm) tamamı 905.000.000 TL'ye satın alınmasına ilişkin Gayrimenkul Satış Vaadi Sözleşmesi imzalanmıştır” şeklinde açıklama yapıldığı anımsatıldı.

“48.3 MİLYON DOLARA HALK BANKASINDAN GERİ ALINDIĞI YÖNÜNDEKİ HABERLER DOĞRU MUDUR?”

Bekaroğlu’nun, Fuat Oktay’dan yanıt istediği sorular şöyle:

“-Yazılı ve görsel medyada Sapphire AVM ve Seyir Terasının Kiler Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı tarafından borçlarını ödemediği için 2000 yılı Ocak ayında 583.019.301,86 TL’lik finansman yükünün tasfiyesi amacıyla yaklaşık 99.3 Milyon Dolara Halkbankası’na devredildiği, 2023 yılının Ocak ayında yine 905 Milyon TL’ye yani dolar bazında 51 Milyon eksiğiyle 48.3 Milyon Dolara Halk Bankasından geri alındığı yönündeki haberler doğru mudur?

-Türkiye Halk Bankası tarafından 2002 yılından 2023 yılına kadar Kiler Holding, Kiler Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı ve Kiler Holding Grup firması KBC Gıda Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.’ne ne tutarda hangi koşullarda ve hangi faiz oranları ile ayni ve nakdi kredi verilmiştir?

-Alınan krediler için hangi tarihlerde ne kadar tutarda geri ödeme yapılmıştır?

-Söz konusu gayrimenkullerin adı geçen grubun borçlarını ödeyemediği gerekçesiyle Halkbankası tarafından 99.3 Milyon dolara 2020 yılında devir alınması 2023 yılında da 51 Milyon Dolar eksikliğiyle 48.3 Milyon Dolara yine aynı gruba devredilmesinde, AKP Bitlis Milletvekili Vahit Kiler’in Kiler Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Yönetim Kurulu Başkan Vekili olarak görev yapmasının payı var mıdır? 

-Söz konusu taşınmazların 2020 yılında Halkbankası’nca devralınması ve tekrar aynı gruba 2023 yılında satışı ile ilgili olarak Türkiye Varlık Fonu Yönetim Kurulu Başkanı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a bilgi verilmiş midir? Cumhurbaşkanının bu konuda herhangi bir talimatları olmuş mudur?

-Söz konusu gayrimenkullerin satışı ile ilgili olarak Halk Bankası tarafından ihaleye çıkılmış mıdır? İhaleye çıkılmışsa ihaleye kaç firma katılmıştır? İhaleye çıkılmamışsa nedeni nedir? 

-Dolar bazında 99.3 Milyon Dolara alınan ve İstanbul’un en işlek iş ve alışveriş merkezinde bulunan bir taşınmazın aradan 3 yıl geçtikten sonra 48.3 Milyon Dolara aynı gruba satışında bir kamu zararı oluşmuş mudur?

-Geçmiş dönemde adı geçen gruba verilen ancak tahsil edilemeyen kredileri görünürde tahsil etme görüntüsü adı altında gerçekleştirilen bu operasyonda oluşan bu zarar nasıl karşılanacaktır? Kamu zararı söz konusu ise kredinin verilmesi ve gayrimenkullerin geri satış işleminde imzaları bulunan bürokratlardan tahsil edilecek midir? Bu şekilde kamuyu/bankayı zarara uğratan yöneticiler hakkında adli ve idari soruşturma yapılacak mıdır?

-Sayın Cumhurbaşkanı, bizzat Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini ifa ettiği Türkiye Varlık Fonu bünyesinde bulunan Türkiye Halkbankası’nca gerçekleştirilen bu işlemler için Devlet Denetleme Kurulunu araştırma, inceleme ve soruşturma yapmak üzere görevlendirmeyi düşünmekte midir?”