CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, TBMM Genel Kurulu’nda; TSK mühimmatının üzerinde bir cemaate selam içeren yazılar olduğu iddiasıyla ilgili Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'a "Benim bildiğim Türk Silahlı Kuvvetleri, Mustafa Kemal'in ordusudur, selam verilecek bir yer varsa sarı saçlı, mavi gözlü dev adamın yattığı Anıtkabir'dir. Eğer, böyle bir şey varsa çıkın yalanlayın, ben de size teşekkür edeyim” dedi. TSK’deki komuta kademesinin bozulduğunu belirten Bayraktutan, "Öyle bir defacto durum yarattınız ki bir mont giyiyorsunuz üzerinize, operasyonlar yapıyorsunuz, Güneydoğu'da veya dış operasyonlarda yanınıza kuvvet komutanlarınızı alıyorsunuz, Silahlı Kuvvetler’in başkomutanı kimdir bilmiyoruz biz" diye konuştu.

TBMM Genel Kurulu’nda, bugün Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı ile bağlı kuruluşların bütçeleri görüşülüyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bütçesi üzerine söz alan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, şunları söyledi:

“AKP'nin tarım anlayışı ithalatçı, rantçı, üreticiyi de tüketiciyi de düşünmeyen, ülke tarımının dibine kibrit suyu döken, kamucu olmayan çiftçi, üretici, besici, süt inekçiliği yapanlara sahip çıkmayan bir anlayıştır. Ekim ayında çiftçinin bankalara borcu 279 milyara dayanmıştır. Çiftçi sattığı ürünün parasıyla ailesine bir şeyler almak için esnafa değil, borcunu kapatmak için bankalara, tefecilere koşmaktadır. Tarım arazileri daralmakta çiftçi sayısı azalmaktadır.

“ET FİYATININ PATLAMASI DA YAKINDIR”

Hakkınızı yemeyelim, iktidarınızın bir başarısı var. Geçmişte ücretsiz olan hayvan kemikleri dâhi sayenizde marketlerde satılır oldu. Kemiğin kilosu eski parayla 24 milyon olmuş, eski Türkiye'de bu parayla Anadol otomobil alınırdı; işte, başardığınız bu. Süt ineklerinden sonra damızlık hayvanlar ve düveler dahi kesime gidiyor hatta tosundan çok düve kesilir oldu. Bu hayvancılığı tüketecek bir süreçtir, haberiniz var mı? Bu nedenle, et fiyatı da diğer zam gören ürünlere göre daha az arttı ama vatandaşta bu fiyata dahi et alacak güç bırakmadınız. Et fiyatının patlaması da yakındır.”

“TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ'NİN EMİR VE KOMUTA YAPISI BOZULDU”

CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, Milli Savunma Bakanlığı bütçesi üzerine konuştu. AKP iktidarında askeri hastanelerin kapatılmasına değinen Bayraktutan, “Türk Silahlı Kuvvetleri'nin emir ve komuta yapısı bozuldu. Daha önce olmayan şeyler yapıldı Türk Silahlı Kuvvetlerinde. Bizim, buradaki komisyonda söz aldığımız zaman günlerce dile getirdiğimiz neydi? Askerî hastanelerin Sağlık Bakanlığı'na bağlanması, askerî yargının yeniden şekillendirilmesi, Millî Savunma Üniversitesi’nin kurulması, yeni bir yapı ortaya çıkarttı” dedi.

“SİLAHLI KUVVETLERİN BAŞKOMUTANI KİMDİR BİLMİYORUZ BİZ”

Başkomutanlık konuşu üzerine ise Bayraktutan, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ı, “Sayın Bakan, Anayasa'nın 117'nci maddesinde TSK’da başkomutanlık yetkisinin kime ait olduğu belli; Anayasa'nın 117'nci maddesi diyor ki ‘TSK’da başkomutanlık yetkisi, TBMM’nin manevi şahsiyetinde Cumhurbaşkanı tarafından Genelkurmay Başkanı’na verilir.’ Ben şimdi Sayın Bakan’a soruyorum; siz şimdi öyle bir defacto durum yarattınız ki bir mont giyiyorsunuz üzerinize, operasyonlar yapıyorsunuz, Güneydoğu'da veya dış operasyonlarda yanınıza kuvvet komutanlarınızı alıyorsunuz, Silahlı Kuvvetler’in başkomutanı kimdir bilmiyoruz biz. Buna gerek yok. Eğer sizin Genelkurmay Başkanı ile ve diğer komutanlarla alakalı bir güvensizliğiniz varsa o zaman o montu çıkartın, asıl yetkiyi komutanlara verelim” eleştirisini yaptı.

“SİZ MUSTAFA KEMAL'İN ASKERİ MİSİNİZ, DEĞİL MİSİNİZ...”

TSK’nin terörle mücadelesini desteklediklerini belirten Bayraktutan, sosyal medyada gönderilen mühimmatın üzerinde bir cemaate selamla ilgili yazılar olduğu iddiasının yer aldığını belirtti. Bayraktutan, “Benim bildiğim Türk Silahlı Kuvvetleri, Mustafa Kemal'in ordusudur, selam verilecek bir yer varsa sarı saçlı, mavi gözlü dev adamın yattığı Anıtkabir'dir. Eğer, böyle bir şey varsa çıkın yalanlayın, ben de size teşekkür edeyim. Sayın Bakan, 15 Temmuz akşamı buraya geldiğiniz günü hatırlıyorum ben, ertesi günü... Biz o parlamentoya ilk gelen milletvekilleriyiz, bu parlamentoya gelerek hain terör örgütüne karşı ilk direnen milletvekilleriyiz. ‘Bu ordu kötüdür, diğer cemaatler iyidir’ diye bize hikâye anlatmayın, bu ordu Mustafa Kemal'in ordusudur. Siz Mustafa Kemal'in askeri misiniz, değil misiniz, onu bilemem ama bu ordu Mustafa Kemal'in ordusudur Sayın Bakan, onun gereğini yapın diyorum. Ordu içerisindeki bu tip yapılaşmalar eğer varsa… Bakın, 15 Temmuz’da çok tehlikeli bir darbe girişimi yaşadık. Allah korusun, böyle bir şeyi daha yaşamayalım. Emir komuta zincirini bozmayın” diye konuştu.

“‘İLK OYUM ERDOĞAN'A’ TOPLANTISINA KATILMAK NE DEMEK?”

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Bakan Akar’a şu eleştiriyi yaptı:

“Sayın Akar bir dizi program için 2 Aralık’ta Çanakkale'deydiler. Programında yer alan ‘İlk oyum Erdoğan'a’ gençlerle buluşması açıkçası bizi üzdü. Sayın Bakan, siz memleketime gelirken devletin imkânlarını kullandınız. Recep Tayyip Erdoğan'ın parasıyla gelmediniz. Devletimin askeri, polisi sizi korudu. Bütün masraflarınızı devlet yani bu millet ödedi. Cumhurbaşkanına bağlı olabilirsiniz ama bu millete karşı da bir sorumluluğunuz olduğunu unutmamalısınız. Siz peygamber ocağı asker ocağının temsilcisisiniz, sıradan biri değilsiniz, askerlikten gelmesiniz. Unutmayın, sizi bu devlet okuttu, yetiştirdi. Görevinizi yaparken bakanlığınızın hassasiyeti gereği en az taraf görüntüsü vermeniz gerekmektedir. ‘İlk Oyum Erdoğan'a’ toplantısına katılmak ne demek? Size bağlı ordunun bir partiye yakın durmasını işaret etmekten başka bir şey değildir.”

“BAŞTA MKE OLMAK ÜZERE STATEJİK KURUMLAR CHP İKTİDARINDA YENİDEN MİLLETE AİT OLACAK”

CHP Kırıkkale Milletvekili Ahmet Önal, özelleştirmelere dikkat çekerek, “Yalnızca kârlılık bahanesiyle yapılan bu uygulamalar ne yazık ki amacına ulaşamamış, ata, dede yadigârı kurumlar milletimize ait olmaktan çıkmıştır. Bu kurumlarda onlarca yıllık tecrübe ve birikimle oluşan hafıza da yok olup gitmiştir. Bu uygulama kurumları bitirdiği gibi, kurumlarda çalışan personelleri de fazlasıyla mağdur etmiş, önceki hatalı uygulamalardan ne yazık ki gerekli dersler çıkarılamamıştır. Ancak, şu unutulmamalıdır; başta MKE (Makine, Kimya Enstitüsü) kurumu olmak üzere, yurt güvenliğimizi ilgilendiren tüm stratejik kurumlar CHP iktidarında yeniden millete ait olacak, yaşatılan mağduriyetler, çalınan haklar yeniden hak sahiplerine iade edilecektir. MKE'de, karayollarında, demiryollarında, PTT ve özel idarelerde, Toprak Mahsulleri Ofisi ve hastanelerde çalışan tüm taşeron işçilerimiz ayrımsız kadrolarını alacak, emekçilerimize yaşatılan mağduriyetler bütünüyle giderilecektir” diye konuştu.