Karara itiraz ettiklerini belirten Başkan Sandal “Biz; depremzedeye can suyu vermek, konut maliyetlerini düşürmek ve mağduriyetlerini gidermek için emsal artışı kararı almıştık. Odaların yaptığı itirazlarda konunun ‘kamu yararı’ ilkesi ne yazık ki göz ardı edildi. Ama inanıyoruz ki bu karardan dönülecek. Depremzedelerimiz evlerine kavuşana kadar bu yöndeki mücadelemizi birlikte sürdüreceğiz” dedi.

Başkan Sandal’ın İZDEDA ziyaretine Dernek Başkanı Haydar Özkan ve yönetim kurulu üyeleri ile depremzedeler katıldı. Deprem sonrası Büyükşehir ve Bayraklı belediyeleri tarafından alınan emsal artışı kararının mahkemece durdurulması ile ilgili depremzedelere bilgilendirme yapıldı. Emsal artışını durduran mahkeme kararına yasal sürede itiraz ettiklerini belirten Başkan Sandal, son depremzede de evine kavuşana kadar mücadeleyi birlikte sürdüreceklerinin altını çizdi.

KAMU YARARI GÖZETİLMEDİ

Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, “Bayraklı’nın depremzedeleri ne yazık ki bugüne kadar ikinci plana atıldı, dertleri unutuldu. Biz deprem bölgesi için emsal artışı kararı alırken sadece kamu yararını ve afetzedelerin mağduriyetini gidermeyi düşündük. İnşaat maliyetleri düşsün, istedikleri sağlıklı konutlara bir an önce yerleşsinler istedik. Çünkü merkezi hükümet bu konuda gerekli adımları atmadı. Hem kredi miktarında hem de faiz oranları ve vade konusunda yalnız bırakıldık. Eğer Elazığ depremi sonrası o bölgeye sunulan imkanların yüzde 1’i Bayraklı’ya yapılsaydı emsal artışına gerek duymazdık. Ortada bir kamu yararı ve bunun görmezden gelinmesi meselesi var” dedi.

“İNANIYORUZ Kİ BU KARAR BOZULACAK”

Mahkemece verilen karara yasal süre içinde itiraz ettiklerini açıklayan Başkan Sandal “TMMOB tarafından sunulan iptal gerekçelerini, yaptığımız itirazda çürüttük. İnanıyoruz ki bu karar bozulacak ve depremzedelerin mağduriyetini gidermek için yaptığımız çalışmalar kaldığı yerden devam edecek. Çünkü biz hak sahiplerinin 100 metrekarelik evini 120 metrekare yapmak için değil, artan inşaat maliyetlerinden depremzedeler olumsuz etkilenmesin diye bu kararı almıştık. Depremzedelerimiz evlerine kavuşana kadar bu mücadeleden vazgeçmeyeceğiz. Üniversiteler düzeyinde, konunun profesyonelleri ile alternatif çözüm metotları üzerinde çalışmalarımızı da sürdürüyoruz” dedi.

“AFET BÖLGESİ İLAN ETMEK SORUNU ÇÖZER”

Başkan Sandal sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bayraklı’yı afet bölgesi ilan etmek aslında sorunların tamamını çözebilecek bir yöntem. Arsalar hazır, devlet gelir evleri yapar ve hak sahiplerine teslim eder. Önemli olan depremzedenin mağduriyetini gidermek olmalıdır ancak bu çağrımıza da henüz olumlu bir dönüş alamadık. Bu konuda da bir ortak akıl oluşturup mücadelemizi birlikte büyütmeliyiz”

Depremzedeler, Başkan Sandal’a desteklerinden dolayı teşekkür ederek bu konuda her zaman yanında olacaklarını ifade etti.