İçişleri Bakanı Soylu, Başkale'nin kırsal mahallelerinde depremde hasar gören okullara ilişkin, "Eğitimdeki birliği sağlayabilmek maksadıyla geçici olarak 15 günlük ara verildi. Ondan sonra genel değerlendirme yapılacaktır." dedi. Başkale'de hayatını kaybedenler de toprağa verildi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, beraberindeki yetkililerle merkez üssü İran'ın Xoy kenti olan 5,9 büyüklüğündeki deprem nedeniyle hasar gören İran sınırındaki mahallelerde incelemelerde bulundu. Gelenler Mahallesi'nde vatandaşlarla bir araya gelen Soylu, burada yaptığı açıklamada, devletin bütün yetkililerinin; AFAD'ın, Kızılay'ın, sivil toplum kuruluşlarının bölgede olduğunu söyledi. Bütün mahallelerde hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini belirten Soylu, "Bir taraftan jandarmamız, askerlerimiz, AFAD'ımız çadırları kuruyor, bir taraftan da sobalar dağıtılıyor. Bütün bunlarla birlikte hayvanlar önemli burada. Hayvancılığın yapıldığı köyler. Onların her biri için bir çadır almak bizim için başlı başına önemli bir iş. Onların hepsi tespit edilecek. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatı var. Ne kadar telef olan hayvan varsa hepsi giderilecek. Bugün Tarım ve Orman Bakanımız da gelecek. O da gerekli tespitler, alınacak tedbirler ve değerlendirmelerle ilgili burada bulunacak." dedi. İlk tespitlere göre 250 konut ve 300 ahırın yıkıldığını, 700'ün üzerinde ağır hasarlı yapının bulunduğunu hatırlatan Bakan Soylu, 2 bine yakın hayvanın da öldüğünü belirtti. Eksikliklerin giderilmesi konusunda devletin gereğini yerine getireceğini vurgulayan Soylu, "Köy köy geziyor, vatandaşlarımızı dinliyoruz. Eksik varsa gidermeye çalışıyoruz. Bu bölgede 15 gün okullar tatil oldu. Milli Eğitim Bakanı'mızla da konuştuk. Çünkü buradan Van'a, Başkale'ye giden vatandaşlarımız doğal olarak çocuklarını da götürdü. Onun için eğitimdeki birliği sağlayabilmek maksadıyla geçici olarak 15 günlük ara verildi. Ondan sonra genel değerlendirme yapılacaktır." ifadelerini kullandı.  

HAYATINI KAYBEDENLER TOPRAĞA VERİLDİ

  Mezopotamya Ajansı'nın verdiği bilgilere göre İran’ın Xoy kenti merkezli dün yaşanan 5.9 şiddetindeki depremde en büyük yıkımın yaşandığı yer Van'ın Başkale ilçesinin Özpınar (Elbis) Mahallesi oldu. Mahallede ev ve ahırların büyük bir bölümü yıkılırken, enkaz altında kalan 9 kişi yaşamını yitirdi. Yaşanan depremde hayatını kaybeden Aydın Tosun, Hüseyin Tosun, Ekrem Tosuntürk, Reis Furat ile çocukları Fatma, Muhammed, Hasret, Hicret (6 aylık) cenazeleri Başkale Devlet Hastanesi’nden alınarak mahalleye getirildi. Uzun bir konvoyla mahalleye getirilen cenazeler gözyaşları arasında mezarlığa taşındı. Kadınların yürek yakan feryatları arasında, dört çocuğunu ve eşini kaybeden Nebahat Furat'ın açılan mezarlara girmeye çalışması alanda bulunanları gözyaşlarına boğdu. Defin boyunca feryatların kesilmediği törende birçok kadın baygınlık geçirdi.

HAYVANLAR GECE BOYUNCA DIŞARIDAYDI

120 hanenin olduğu ve adeta enkaza dönen Özpınar Mahallesi'nde yol kenarları ve ahırlar havyan cesetleriyle dolu. Kerpiç ve briketten yapılan evlerin neredeyse tamamının yıkıldığı mahallede, birçok ev ve ahırın enkazı ise halen yerli yerinde duruyor. Birçok ailenin ilçe merkezi ve yakın mahallelerde misafir edildiği mahallede, hayvanların tamamı da gece boyunca dışarıda kaldı. Yaşanan yıkımda binden fazla küçükbaş havyanın öldüğü tahmin ediliyor.

‘ELEKTRİKLERİ OLMAYAN ÇADIRLARDA KALDIK’

Hasar tespit çalışmalarının devam ettiği mahallede, mahallenin bir bölümüne AFAD tarafından çadır kuruldu. Depremzede yurttaşlar, kurulan çadırların yeterli olmadığını, gece boyunca elektrikleri olmayan çadırlarda kaldıklarını belirterek, acilen hem insanlar hem de hayvanları için yeterli çadır kurulmasını istedi. Çadırlara gün içerisinde elektrik verileceği belirtilirken, havyanlar için de çadırlar kurulmaya başlandı.