HABER: KÜBRA AY

Bartın’da Fidanlık olarak bilinen arazinin Millet Bahçesi yapılmasına kararına karşı siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları ve yurttaşlar eylem yaptı.

Bartın şehir merkezinde, içinde onlarca meyve ağacının bulunması sebebiyle kent sakinlerince Fidanlık olarak adlandırılan arazi Millet Bahçesi Projesi yapılması amacıyla TOKİ’ye verildi. Fidanlık arazisi yıllardır Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün yetiştirdiği meyve ağaçları sayesinde halka uygun fiyatlı meyve alım imkanı sunuyordu. Aynı zamanda Fidanlık arazisinin ırmak kenarında olmasından ve mutlak koruma alanı özelliği bulunmasından dolayı yapılaşmaya uygun değildi.

Fidanlık, TOKİ’ye devredilip Millet Bahçesi projesiyle betonlaştırılmak istenince CHP, İYİ Parti ve Gelecek Partisi, sivil toplum kuruluşları ve yurttaşlar basın açıklaması için bugün bir araya geldi.  Emek Demokrasi ve Çevre Platformu adına basın açıklamasını Emin Öztürk yaptı. Öztürk, Millet Bahçesi’ne harcanacak olan 97 milyon 507 bin liralık maliyete ilişkin, kente göç eden depremzedeler için gerekli olan acil yaşamsal ihtiyaçlar yerine bu projenin ikame edilmesindeki mahiyeti sordu. Öztürk, “Duyumlarımıza göre iki ihale yapıldığını öğrendik. 2021 yılında proje için yapılan ihale 33 milyon 463 bin lirayken neden iptal edilip bu sefer 97 milyon 507 bin liralık ihale yapılmıştır? Böylelikle yüzde 300 gibi devasa bir fark üstelik halka ait olan, halkın olan bu para kimlere nasıl peşkeş çekilmiştir?” dedi.

Basın açıklamasının ardından kesilen ağaçların yerine beton dökülmeye başlanan Fidanlık’ın içinde toplu olarak yürümek isteyen yurttaşlar polisin engellemesiyle karşılaştı. Toplu halde yürüme kararına engel olmak isteyen çevik kuvvet polisi, yurttaşların ısrarları sonucu yürüyüşe izin verdi.