TİP Milletvekili Barış Atay'a yönelik saldırıyla ilgili tutuklanan 3 kişi hakkında iddianame hazırlandığı aktarıldı.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Barış Atay Mengüllüoğlu'nun 30 Ağustos'ta darbedilmesine ilişkin tutuklanan üç şüpheli hakkında hazırlanan iddianame, Anadolu 46. Asliye Ceza Mahkemesine gönderildi. AA'nın aktardığı habere göre iddianamede, Barış Atay'ın gece yarısından sonra arkadaşı ile mekandan çıktıktan sonra Dalga Sokak'ta şüphelilerden Ömür C.'nin saldırısına uğradığı anlatıldı. Atay'ın kendisini korumaya çalıştığı esnada diğer şüpheliler Çağdaş B. ve Çağır Hasan Ç. ile kimliği belirlenemeyen bir kişinin daha gelerek saldırdığı ve yaklaşık bir dakika boyunca vücudunun çeşitli yerlerine vurdukları, daha sonra da olay yerinden kaçtıkları belirtildi. İddianameye göre saldırganlar ise olayın yol verme tartışmasından çıktığını ve müştekinin milletvekili olduğunu bilmediklerini söyledi. İncelenen kamera kayıtlarına göre, Atay ile arkadaşı mekandan çıkıp yürümeye başladıktan sonra şüpheli Ömür C'nin mekanın önünde görünüp, geride bulunan üç kişiyi el çırparak çağırdığı aktarılan iddianamede, ardından şüphelilerin, müştekinin yürüdüğü istikamete doğru ilerledikleri, bölgedeki diğer kamera kayıtlarından elde edilen verilere göre de şüphelilerin olay saatinde sokaklarda birlikte koşup yürüdükleri ve olayın ardından bir ticari taksiye binerek bölgeden uzaklaştıkları bilgisi verildi.

"YOL İSTEMELERİNİ GEREKTİRECEK BİR DURUM SÖZ KONUSU DEĞİL"

İddianamede, Dalga Sokak'ın toplam 5 metre genişliğinde olduğu, dolayısıyla şüphelilerin gece saat 01.00 itibarıyla bu sokakta yan yana yürüyen iki kişiden yol istemelerini gerektirecek bir durumun söz konusu olamayacağı, ayrıca şüphelilerin müştekiyi söz konusu mekandan çıkışından beri takip ettiklerinin kamera kayıtlarıyla sabit olduğu vurgulandı. Temin edilen krokiye göre söz konusu mekanın bulunduğu yer ile olayın gerçekleştiği sokak arasındaki mesafenin uzunluğu ve saldırı esnasında "vatan haini" şeklinde bağırılması hususlarının da dikkate alındığı belirtilen iddianamede, şüphelilerin, müştekinin kimliğine dair bilgileri bulunmadığı yönündeki savunmalarına itibar edilemeyeceği açıklandı.

HAPİS CEZASI TALEBİ

İddianamede, bu kapsamda şüphelilerden Ömür C'nin "kamu görevlisine karşı yaralama" ve "kamu görevlisine karşı hakaret" suçlarından 1 yıl 8 aydan 3 yıl 10 aya kadar hapisle, diğer şüpheliler Çağlar B. ve Çağrı Hasan Ç.'nin de "kamu görevlisine karşı yaralama" suçundan 6'şar aydan 1'er yıl 6'şar aya kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

ÖRGÜT EYLEMİ İDDİASINA TAKİPSİZLİK

Barış Atay'ın, saldırının bir örgüt faaliyeti kapsamında gerçekleştirilmiş olabileceği yönündeki şikayetiyle ilgili ise takipsizlik kararı verildi. Kararda, şüphelilerin herhangi bir suç örgütüne mensubiyetleri bulunduğuna ve saldırıyı örgüt faaliyeti çerçevesinde gerçekleştirdiklerine dair kamu davası açılmasını gerektirecek yeterlilikte delil bulunmadığı ifade edildi.

NE OLMUŞTU?

TİP Hatay Milletvekili Barış Atay, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya yönelik “Sen bir seri tecavüzcüyü korudun, kolladın” açıklamasının ardından Soylu “Benden ‘tecavüzcü kollayıcı’ olmaz da Senden tam tecavüzcü olur” diyerek hakaret içerikli yanıt vermişti. Türkiye İşçi Partisi milletvekili Barış Atay, İstanbul Kadıköy’de kimliği belirsiz bir grup tarafından saldırıya uğramış, Atay ise hastanedeki ifadesinde, “Bu olayın faili, beni hedef gösteren Süleyman Soylu’dur” demişti.