6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin hemen ardından yaraları sarmak için gönüllüler, siyasi partiler, meslek odaları, sivil toplum kuruluşları seferber oldu ve olmaya devam ediyor. Depremin ilk gününden itibaren depremzedelerin barınmaları ve acil ihtiyaçlarının karşılanması konusunda koordineli çalışmalar yapan kuruluşlar ilk andan itibaren deprem bölgelerine yardım ulaştırmayı sürdürdü ve dayanışma çadırlarında ulaştırmaya devam ediyor.

HABER: FATOŞ ERDOĞAN

Hatay'ın neredeyse bütün ilçelerinde bir dayanışma çadırı bulunuyor. Halk ilk günden beri yanlarında olan dayanışma gösteren kuruluşlardan ihtiyaçlarını karşılamaya devam ediyor. Siyasi Partiler ve sivil toplum kuruluşları yardımın ulaşmadığı köylere gıda, giysi ve çadır götürüyor. Depremin üzerinden bir ay geçmesine rağmen temiz su, çadır, gıda, giysi ve hijyen malzemelerine ulaşımda güçlük çekiyor halk. Dayanışma için gelenler ihtiyaçları karşılanmak için gece gündüz çalışma yürütüyor.

SİYASİ PARTİLER, MESLEK ÖRGÜTLERİ HATAY'DA OMUZ OMUZA DAYANIŞMAYA DEVAM EDİYOR 

Hatay’ın Defne ilçesinde TTB İl Deprem Koordinasyonu ve Hatay Tabip Odası'nın da aralarında yer aldığı sağlık emek-meslek örgütlerinin oluşturduğu sağlık noktası, Sevgi Parkı'nın boşaltılmasının ardından Zeynel Abidin Türbesi'nin yanındaki park alanında çalışmalarını sürdürüyor. 

TTB gönüllüsü hekimlerin, psikiyatristlerin, diş hekimlerinin, veteriner hekimlerin, sağlık emekçilerinin ve kadın sağlığı biriminin yer aldığı sağlık noktası; depremlerin ilk gününden itibaren tüm geçici yerleşim alanlarında ve 160'tan fazla köyde sağlık çalışması yürütüyor. Sol Parti Defne Semt pazarında, TİP Defne Dostluk Parkı'nda, ÇHD Defne Dostluk Parkı'nda, SODAP Çekmece Mahallesi’nde dayanışma çadırlarında çalışma yürütüyor.

HATAY'DA BİT VE UYUZ VAKALARINDA ARTIŞ VAR 

TTB Önceki dönem Merkez Konseyi üyesi Dr. Meltem Günbeği Hatay'da TTB ve SES ile birlikte yaptıkları çalışmalara ilişkin bilgi verdi. Günbeği, Hatay’da bit ve uyuz vakalarının arttığını vurguladı. Önlem alınmazsa ishalli vakalarının da artacağını belirtti.

Temiz suya erişim sorunu devam eden Hatay'da bit ve uyuz vakalarında yaşanan artışa dikkat çeken Günbeği, bit ilaçlarına erişimde sorun yaşadıklarını söyledi.  Bit ve uyuz vakalarında düzenli tedavi yaptıklarını belirten Günbeği temiz su sorunu çözülmezse tedaviden sonuç alamayacaklarının altını çizdi.

Çocuk yaş grubunda ateşli ve ishalli vakalarının başladığını belirten Günbeği, Temiz suyun olmaması, olan suyun klorsuz olması, tuvaletlerin olmayışı sebebiyle vakalarının artabileceğinin de altını çizdi. 

Depremin üzerinden bir ay geçmesine rağmen çadır sorunun devam ettiğine dikkat çeken Günbeği, bir çadırda 15-20 kişinin kaldığını bu ortamın bit ve uyuz salgının temel faktörlerinden biri olduğunu söyledi. 

YEREL HALKIN MÜCADELESİNE OMUZ VERDİK

Sol Parti, depremin ilk gününden beri 

Hatay Defne ve İskenderun'da dayanışma için çalışma yürütüyor.

Sol Parti İstanbul İl Sekreteri Kemal Koç, Hatay'da halkla dayanışma içinde olduklarını belirterek dayanışmanın devam edeceğini vurguladı.

Koç, devletin ve iktidarın olmadığı deprem bölgesinde yerel halkın verdiği mücadeleye siyasi parti ve demokratik kitle örgütlerinin omuz verdiğini söyledi. Depremin üzerinden geçen bir aylık sürede temel gıda malzemelerine ihtiyacın devam ettiğini vurgulayan Koç, tüm kurumlarla olabildiğince halkla dayanışma içinde olduklarını belirterek sürecin devamında dayanışmanın devam edeceğini vurguladı.

Hatay'da halkın endişelerini de değinen Koç uzun vadede hukuksal sorunlara dikkat çekti. 

Demografik yapının değişmesi, hak sahipliği konusunda halkın kaygıları olduğunu vurgulayan Koç, iktidarın kentsel dönüşümde rantı tercih etmesinin bu kaygıları arttığını söyledi. 

45 noktada toplantı ve çalışma yürüttüklerini belirten Koç, hukuksal sorunların devam ettiğini birçok insanın ilk etapta verileceği söylenen 10 bin lirayı hala almadığını AFAD ofislerine giden halkın çözüm bulamadığını söyledi. AFAD yetkililerin halka “şikayetinizi alabiliriz ama evraklarınız kaybolabilir burada teknik hizmet yok" dediğini aktardı. Önümüzdeki süreçte Hatay halkının hukuksal desteğe ihtiyacı olacağını vurgulayan Koç, barolara çağrı yaptı.

HALKIN HUKUKİ BİLGİLENDİRMEYE İHTİYACİ VAR

Depremin ilk gününden itibaren halkla ve depremzede meslektaşları ile dayanışmak için bölgede olduklarını belirten ÇHD İstanbul Şube Başkanı Av. Çiğdem Akbulut, Hatay'da çok sayıda hak ihlali ve işkence vakası olduğu için Hatay Barosu ile birlikte burada çalışma yürüttüklerini söyledi. 

Akbulut sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hatay'da yağma ve hırsızlık iddiasıyla çok sayıda işkence vakası gerçekleşti. İşkence insanlık suçudur' şiarıyla hareket ederek bu vakaları takip ettik hala takip ediyoruz. Neyse ki geçtiğimiz hafta itibariyle işkence vakalarında azalma oldu. 

Halkın ciddi şekilde hukuki bilgilendirmeye ihtiyacı var. Halk bundan sonra ne olacağına dair net bilgileri yok biz de onlara net bilgi veremiyoruz; elimizdeki kanunlar ve Cumhurbaşkanın bir gecede çıkardığı kararnamelerle halkı tam olarak ne beklediğini biz de tam olarak bilmiyoruz. 

Ancak bu ihtiyaç devam ettiği sürece halkla ve çok büyük kayıplar veren Hatay Barosu ile  dayanışmak için burada olmaya devam edeceğiz."

3000 YILLIK ŞEHRİN MAHALLE KÜLTÜRÜNÜ DEVAM ETTİRECEĞİZ 

Türkiye İşçi Partisi, depremin ilk gününden beri Hatay'da bulunan Defne Dostluk Parkı'nda dayanışma çalışması yürütüyor.

TİP Hatay İl Başkanı Şahin Kışlakçı ağır hasarlı bir binadan kurtuldu. Depremin ilk dakikalardan itibaren arama kurtarma çalışmalarına katıldı.

Depremden 6 saat sonra koordinasyon merkezi kurduklarını belirten Kışlakçı, 7 farklı bölgede dağıtım alanları olduğunu belirten Kışlakçı, çok sayıda kişinin gönüllü olarak çalışma yürüttüğü merkezlerde halkla dayanışma içinde olduklarını söyledi.

Akut dönem geçtiği için insanların güvenli barınma, ısınma gibi ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştıklarını ifade eden Kışlakçı yeni bir yaşam merkezi oluşturduklarını 50 ailenin konaklama imkânı olacağını söyledi.  300 yıllık şehrin mahalle kültürünün kaybolmaması için burada olmaya devam edeceklerini altını çizen Kışlakçı dayanışma çağrısında bulundu.

AİLELER ÖLDÜ, KOMŞULAR ÖLDÜ, BURADA KİMLERİN YAŞADIĞINI BİLENLERDE ÖLDÜ 

Deprem bölgelerine dayanışma ziyaretlerinde bulunan ve çalışma yürüten CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker'le Hatay Defne'de konuştuk.

Ali Şeker depremin üzerinden 33 gün geçti maalesef insanlar hala temiz suya, duşa, çadıra ulaşamadılar birçok bölgede çadır ihtiyacı devam ediyor. Şeker canlı belirtisi olmayan enkazların olduğu gibi bırakıldığını altında çok sayıda insanın bulunduğunu söyledi.  Şeker, insanların kayıplarına ulaşması için enkazların bir an kaldırılması çağrısında bulundu. Göçmenlerin, kayıt altında olmayan yurttaşların kaydının tutulmasını talep eden Şeker, aileler öldü, komşular öldü burada kimlerin yaşadığını bilenlerde öldü. Bunların kayıtlarını tutması gereken kimsesizlerin kimsesi Cumhuriyetin kurduğu devlet çürüdüğü için, bu enkazların altında kaldığı için kimsesizlerin kimsesi yok bu nedenle kimin enkazların altında kaldığını bilmiyoruz dedi

İNSANLAR GÜNLERCE SOKAKLARDA BATTANİYELERLE YATTI 

SODAP Hatay Dayanışma Koordinasyonundan Orhan Kok depremin ikinci gününden itibaren Hatay'da bulunduklarını söyledi. Halkın sorunlarla baş başa bırakıldığının altını çizen Kok, devletin çözüm yerine bölgede zor aygıtı olarak bulunduğunu ekledi. 

Evleri yıkılan insanların sokaklarda günlerce battaniyelerle kaldığını belirten Kok, barınma soruna dikkat çekti.