Mübadelenin 100’üncü yılına özel olarak düzenlenen çalıştayda, Balkan coğrafyasından göç eden mübadillerin yaşadıkları sorunlar ele alınırken, değerleri ve kültürlerinin yaşatılabilmesi amacıyla fikir alışverişlerinde bulunuldu. 

Bandırma Belediye Başkanı Tolga Tosun’un ev sahipliğinde gerçekleştirilen çalıştayda CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, CHP Genel Merkezi Balkan Masası Başkan Yardımcısı ve CHP Bursa Milletvekili Yüksel Özkan, CHP Balıkesir Milletvekili Fikret Şahin, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Birol Şahin, BAL-GÖÇ Bursa Genel Başkanı Prof. Dr. Emin Balkan, Bandırma BAL-GÖÇ Şube Başkanı İlhan Özer, Balkan Masası temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda yurttaş yer aldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan program, protokol üyelerinin teşekkür konuşmaları ile devam etti. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, şunları söyledi:

“CUMHURİYETİMİZİN HARCINDA BALKAN GÖÇMENİ SOYDAŞLARIMIZIN EMEĞİ ÇOK BÜYÜK”

“Mübadele sırasında yaşananları bütün evlatlarımızın bilmesi gerekiyor. Biz uzun zamandır Balkan göçmeni vatandaşlarımızın sorunları ve çözümleri üzerine çalışıyoruz ve çok yol kat ettik. Topraklarımızda yaşayan yurttaşlarımızın üçte birinin Balkanlar’dan göç ettiğini biliyoruz. Cumhuriyetimizin harcında Balkan göçmeni soydaşlarımızın yeri ve emeği çok büyük. Bizim bu noktada hem ülkemizde hem de Balkanlar’da yaşayan soydaşlarımızla ilişkilerimizi artırmamız lazım. Bu yüzden Balkan Masamızı kurduk. Cumhuriyet Halk Partisi, Balkan Masası ile Balkan göçmeni soydaşlarımızın sorunlarına büyük bir emek veriyor. Birlik ve beraberliğimizi daha da pekiştireceğiz.”

Başkan Tosun, konuşmasına kendisinin de bir Balkan göçmeni olduğunu belirterek başladı. Tosun, şöyle konuştu: 

“Söz verdiğimiz gibi tüm hemşehrilerimizi ayrım yapmadan kucaklıyor, birlikte yönetim anlayışıyla hareket ediyoruz. Bugün birlikte yönetim anlayışımızın güzel bir örneğine daha şahit olacağımız çok önemli bir çalıştay için bir aradayız. Bandırma’yı birçok kültüre ev sahipliği yapan bir mozaik gibi düşünebiliriz. Balkan göçmenlerimiz de bu mozaiğin çok önemli bir parçasını oluşturuyorlar. Kentimiz sayıca en fazla balkan göçmeni soydaşımıza ev sahipliği yapan ilçelerin başında geliyor. Bandırma’da çok sayıda Balkan göçmeni kardeşimizle birlikte yaşıyor, onları kucaklıyoruz. Çalıştayımız ile hem Yunanistan hem de Bulgaristan mübadillerimizin istek ve önerilerine kulak verecek, günümüzde karşılaştıkları sorunları detaylarıyla tartışacak ve sağlıklı çözüm önerileri bulacağız. Sıklıkla vurguladığımız katılımcı yerel yönetim ilkemizin en güzel örneklerinden biriyle daha dertlere derman olacağız.

“GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN DE BİR BALKAN GÖÇMENİ OLDUĞUNU HATIRLATMAK İSTİYORUM”

Tabii ki Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği, 37 yıldan bu yana soydaşlarımızın kültürlerini yaşatmak, aralarındaki bağı güçlendirmek, haklarını korumak ve bu hakları geliştirmek gibi çok değerli amaçlarla faaliyetlerini yürütüyor. Gerçekleştirdiğimiz çalıştayın da bu amaçlara hizmet edeceğine inanıyor, dernek çalışmalarına katkılar sunmasını temenni ediyorum. Sözlerimi noktalarken, mübadele döneminde yaşanan acıların ve kayıpların bir daha tekrarlanmamasını diliyor, göç yollarında hayatını kaybeden soydaşlarımızı saygıyla anıyorum. Ruhları şad, mekanları cennet olsun. Tıpkı sizler gibi vatanından olmanın ne demek olduğunu bilen ve anavatanımız Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de bir balkan göçmeni olduğunu hatırlatmak istiyor ve bu vesileyle ulu önderimizi bir kez daha saygı, sevgi ve rahmetle anıyorum. Çalıştayımızın birliğimizi, beraberliğimizi ve dayanışmamızı artırmasını temenni ediyor, tüm Balkan Göçmeni soydaşlarımız adına hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum. Değerli katılımcılarımıza en içten dileklerimle teşekkür ederim.”

Konuşmaların ardından çalıştay başladı. Çalıştay, ‘Yunanistan’dan Bandırma’ya Yapılan Göçler’ ve ‘Bulgaristan’dan Bandırma’ya Yapılan Göçler’ olmak üzere iki oturumdan oluştu. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Karayaman başkanlığında yürütülen ilk oturumda araştırmacı-yazar Alper Yapan, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Yüksek Lisans Öğrencisi Merve İnce ve araştırmacı-yazar Ersoy Aydoğan konuşmacı olarak yer aldı.

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serap Toprak’ın hem başkan hem de konuşmacı olarak yer aldığı ikinci oturumda ise Balıkesir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nahide Şimşir, eğitimci-yazar Ahmet Yılmaz ve Eşref Çetin konuşmacılar arasındaydı.

Çalıştay programında Bandırma’ya göç eden mübadiller, Bandırma kazasındaki nüfus hareketleri, zorunlu göç, Bulgaristan’da Türk azınlığı ve göç gibi konularda akademik çalışmalar paylaşıldı. Çalıştay, katılımcılar için düzenlenen plaket takdim töreni ile son buldu.