ETHA’nın haberine göre, Kuzey Ege bölgesinin son sulak alan ekosistemlerinden biri olan Akçay Sulak Alanı’na Engin Gayrimenkul tarafından yapılması planlanan “Enginkent Akçay” adlı konut projesinin iptali için açılan dava sonuçlandı. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği’nin açtığı davada Balıkesir 2. İdare Mahkemesi konut projesi için yürütmenin durdurulmasına karar verdi.

KazDağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği tarafından yapılan açıklamada, “Mahkemenin esas kararında da Edremit Belediyesi tarafından hukuksuz bir şekilde verilen inşaat ruhsatların iptali yolunda olacağına ve Akçay sazlığının kurtulacağına inanıyoruz!” denildi.

Ne olmuştu?

Yüzlerce canlı türüne ev sahipliği yapan Balıkesir’deki Akçay Sulak Alanı’nın bir kısmı Balıkesir Büyükşehir Belediyesi (BBB) tarafından moloz ve atık dere dip çamurları ile doldurulurken,  bir kısmına da Engin Gayrimenkul tarafından konut projesi yapılması planlanmıştı. 7 Temmuz 2021 yılında “Akçay Enginkent” olarak pazarlanan projenin satış ve tanıtım videosunda CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin’in yer alması ciddi tepkilere yol açarken, ekoloji örgütleri de konut projesiyle sulak alanların yok edilmeye çalışıldığını belirtmişti.

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği tarafından Balıkesir 2. İdare Mahkemesi’nde projenin iptali için açılan davanın bilirkişi raporunda, “Proje için verilen imar durumları ve ruhsatlar, yürürlükte bir plan olmadan verilmesi sebebiyle Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’ne uygun değildir. İnşaatına başlanan ve devam eden söz konusu yapılaşmaların mevcut ekolojik sistemi olumsuz etkileyeceği gerekçeleri ile de Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği’ne uygun değildir” denilmişti.