Haber: Atilla Yoğurtçu

2014  yılında yapılan  Cumhurbaşkanlığı seçiminde Ekmeleddin İhsanoğlu'nun adaylığında Balıkesirde CHP birinci parti olmuş ( CHP: %49.37  AKP: %47.81 )  fakat sonrasında yapılan seçimlerde AKP  birinci parti olmayı başarmıştı.   (AKP: %47.4   CHP: % 39.5 ) 


2014  Cumhurbaşkanlığı seçimlerin de CHP'nin  Balıkesir'de birinci parti olmasının nedeni olarak genel de muhafazakar ve milliyetçi tabanın kalabalık olması ve adayın bu kesime yakın olması gösterilirken. 2018 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde AKP'nin birinci parti olmasının CHP adayı Muharrem ince'nin bu kesime hitap etmemesi gösteriliyordu.

14 Mayıs seçimlerine gelindiğinde ise  CHP :48.67  AKP: 45.07  ile sonuçlandı. Sonuçların böyle olmasında ilk etken olarak derinleşen  ekonomik kriz  görülüyor. Sonrasında Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ayrıştırıcılığı  yerine bütünleştirici konuşmaları ve seçim vaatleri var. Bunun yanısıra milletvekilliği seçimlerinde tercihlerin yanlış olduğu adayların seçimle değilde yukarıdan atama ile yapılmasının doğru olmadığı görüşü halk arasında yaygın bir düşünce olarak karşımıza çıkıyor. AKP seçmeni ne kadar belli etmese de 2. tur için endişeli, CHP seçmeni ise umutlu ama onlarda daha evvel ki seçimler de ve ilk turda oyların çalındığını 2. turda daha dikkatli olunup oylara sahip çıkılması yönünde görüş bildiriyorlar. 

WhatsApp Image 2023-05-26 at 13.04.40

"ADALETSİZLİĞE RAĞMEN OYUMUZU ARTTIRMAYI BAŞARDIK"


Edremit CHP İlçe başkanı Deniz Onur Özcan ile yaptığımız görüşmede  Balıkesir ve Edremit’te oylarımızı bu kadar adaletsiz seçim kampanyasına rağmen arttırmayı başardık.  Deniz Onur Özcan, Türkiyenin genelinde olduğu gibi Balıkesir’de halkımız değişimden yana tavır koymuştur. Ekonomik, siyasi, adaletsiz tutum göstermiştir ki halk bıkmış usanmıştır.


13.Cumhurbaşkanı adayımız,Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu önderliğinde millet ittifakının diğer adayların aksine halkımızı kutuplaştırmayan, birleştirici bir dil kullanması gelecek için umut vadetmesi Balıkesir halkının güvenini kazanarak sandığa yansımıştır dedi .


28 Mayıs'ta yapılacak olan ikinci tur içinse,  13. Cumhurbaşkanı adayımız, Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nu 13.Cumhurbaşkanımız olarak Çankaya Köşkü'ne göndereceğimize inancımız tamdır ve mutlaka başaracağız, diyerek sözlerini tamamladı. 

WhatsApp Image 2023-05-26 at 13.05.16

"BALIKESİR'DE DE SİYASİ ANLAMDA İKİYE BÖLÜNMÜŞ BİR YAPI VAR"

Balıkesir  Gömeç CHP eski ilçe Başkanı Melih Bağcı ile yaptığımız görüşmede ,14 Mayıs 2023 tarihinde yapılan Cumhurbaşkanlığı 1. Tur ve milletvekilliği genel seçimlerinin ardından Balıkesir’ de ortaya çıkan tablo ve bu tablonun geleceğe yansımasını şöyle değerlendirdi. 


Bu değerlendirmeyi yaparken en önemli dayanağımız elbette rakamlar ve bu rakamların 2018 seçimlerindeki sonuçlarla arasındaki ilişkisi olacak. Çok da istatistiki bilgilere boğmadan kısaca yorumlayalım. 


Cumhurbaşkanlığı oy oranları üzerinden baktığımızda Kemal Kılıçdaroğlu %48,67 oy alırken Recep Tayyip Erdoğan %45,07 oy almış. 2018 seçimleriyle kıyaslamamız gerekirse az da olsa oy kaybı yaşadığını görüyoruz. Burada CHP’ nin 2018’ de sadece Muharrem İnce’ nin aldığı oy üzerinden bir okuma yaparak sonuç odaklı kendini değerlendirmeye tabi tutması doğru olmaz. 2018’de Muharrem İnce’nin yanısıra Meral Akşener’in, Selahaddin Demirtaş’ın ve Temel Karamollaoğlu’nun da aday olduklarını ve bu Dört adayın Balıkesir’de aldıkları oy oranının %52,35 olduğunu buradan da bir gerileme olduğunu söyleyebiliriz. Hatta 2014 seçimlerinde, yine Erdoğan karşısında aday olan Selahaddin Demirtaş ve Ekmelettin İhsanoğlu’nun da toplam oyu %52,21'miş.


Millet vekilliği genel seçimlerinde de benzer bir tablo hâkim. Burayı rakamlarla sıkıcı hale getirmeden özetleyelim. Büyük partilere oluşan tepkiler ittifakın içindeki diğer partilere kaymış. Bu çok belirgin.


Buraya kadar mevcut durumu özetledik. Ortaya çıkan bu tablo elbette siyasi olarak Balıkesir’in yarınlarını nasıl okumamız gerektiğine bir ışık tutacaktır ancak 28 Mayıs’taki 2. Tur sonuçlarını görmeden net bir perspektif oluşturmamız mümkün değil. 


Türkiye’nin tamamında olduğu gibi Balıkesir’de de siyasal anlamda ikiye bölünmüş bir yapı var. Bir tarafta her geçen gün daha da içe dönen, devletin kutsiyetini bütün toplumsal sorunların önüne koyan ve buna da geniş kitleleri ikna eden geri milliyetçi ve son derece homojen, sağcı bir siyasi yapı var. Diğer tarafta ise iktiran sağcılığından rahatsız daha ılımlı sağcıların, ortalama sosyal demokratların, Atatürkçülerin, politize Kürtlerin, liberallerin, sosyalistlerin olduğu çok geniş tabanlı heterojen bir blok var. Hem merkezinde hem de oluşturduğu geniş etki alanlarında bu kadar çeşitliliği olan bir siyasal düzlemde Balıkesir’ in siyasal geleceğine dair net yorumlar yapmak mümkün değil. Yukarıda da belirttiğim gibi 28 Mayıs’tan sonra bunu çok daha net görebiliriz. 


Ancak eldeki veriler üzerinden yakın gelecek Balıkesir siyasetine dair birkaç öngörümü paylaşayım. Her ne kadar Kemal Kılıçdaroğlu Balıkesir’ de yarışı önde tamamlamış olsa da, CHP’nin 1. Parti olması AKP’nin gerisine düşmesi önümüzdeki dönemde Balıkesir siyasetini etkileyen aktörlerin çok değişmeyeceğini gösteriyor. CHP’nin kendi çatısı altında Dört farklı partiyle birlikte seçime girmesi sonucu 3 olan milletvekilinin 2’ye düşmesi, bu diğer Dört  partinin sağladığı katkı üzerinden yapılan tartışmalar ve yine bu tavra bağlı CHP’nin kendi seçmeninden başta TİP olmak üzere diğer partilere giden oyların ne  olduğuna dair sağlıklı bir analiz yapılamaması CHP’nin siyaseten yarın nasıl bir potansiyelle sahada olacağı konusunda bir belirsizliği işaret ediyor. ilçe ilçe oy dağılımlarını incelediğimizde de sahip olduğu bazı belediyeleri kaybedeceği riski yüksek görünüyor. 


Sonuç olarak tüm bu değerlendirmelerimiz ve öngörülerimiz 2. Tur sonuçlarına göere şekillenecek. Türkiye’ de siyaset çok uzun zamandır algıların olguları belirlediği bir düzlemde yapılıyor ve bu da sistemin demokratikleşmesini değil, daha da otoriterleşmesini sağlayan bir siyaset yapma kültürü haline geldi. İktidarıyla muhalefetiyle oluşan bu siyaset kültürüne teslim olunduğunu görüyoruz diyerek sözlerini tamamladı.


28 Mayıs’tan çıkacak sonuçların yarattığı algı siyaseti şekillendirecek.

Seçim 2023 Yerel Medya Koordinasyonu