Balçova Belediyesi ile Belediye-İş Sendikası arasında, 241 işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi imzalandı. Sözleşmeyle işçilerin yevmiye ve sosyal haklarına yüzde 74 zam yapıldı. Yeni sözleşmeye göre, Balçova Belediyesi’nde büroda çalışan işçiler sosyal haklarla birlikte ayda 11 bin 850, sahada çalışan işçiler ise 12 bin 550 TL gelire kavuşacak. Sözleşmenin ikinci yılında ise yevmiye ve sosyal haklara yaklaşık yüzde 54 zam yapılacak.

Balçova Belediyesi ile Belediye-İş Sendikası arasındaki toplu iş sözleşmesi görüşmeleri uzlaşmayla son buldu. Belediyede çalışan 241 işçinin yevmiye ve sosyal haklarında ilk yıl yüzde 74, ikinci yıl ise yaklaşık yüzde 54 zam yapılmasını öngören sözleşme, Balçova Belediye Başkanı Fatma Çalkaya ve Belediye-İş Sendikası İzmir 4 No’lu Şube Başkanı Ayhan Doğan tarafından bugün imzalandı.

Yeni sözleşmeye göre, Balçova Belediyesi’nde büroda çalışan işçiler sosyal haklarla birlikte ayda 11 bin 850, sahada çalışan işçiler ise 12 bin 550 TL gelire kavuşacak. Sözleşmenin ikinci yılında ise yevmiye ve sosyal haklara yaklaşık yüzde 54 zam yapılacak

Balçova Belediye Başkanı Fatma Çalkaya, belediyenin önünde yapılan imza töreninde şunları söyledi:

“Ben, toplu sözleşmeye başlamadan önce arkadaşlarıma, belediye başkan yardımcılarıma şunu söyledim; ‘Bana en iyi rakamı getirin. Gelirimize göre ne verebiliriz, onu hesaplayın, en iyisini vermeye çalışalım.’ Ve arkadaşlarım çok titizlikle çalıştılar. Aylarca çalıştık, size en iyi ücreti vermek için şartlarımızı zorladık. Çünkü bunu hak ediyorsunuz. Ama bilinen bir gerçek de var. 3,5 yıldır bizler birçok şeyle mücadele ettik. Pandemiyle, depremle, selle mücadele ettik. En önemlisi de enflasyonla mücadele ettik.

Sözleşmeyi yaparken her iki başkanıma da şunu söyledim; ‘Evet, birkaç bin lira daha yukarı çıkabiliriz ama düzenli maaş ödeyemezsem siz de evinize düzenli maaş götüremezsiniz’. Önemli önceliğimiz, düzenli maaşı ödeyebilmek. Ama şartlar değişirse, 2023’te iktidar olursak, gelirlerimiz artarsa tabii bunları hakça sizinle paylaşacağız, sizinle bölüşeceğiz. Gelirimiz oranında sizlere de destek olacağız. Ama yeter ki gelirimiz artsın. Bunun yanında tabii ki muazzam bir baskıyı yaşıyoruz. CHP’li belediyeler üzerinde muazzam bir baskıyı yaşıyoruz. Biz, her şeye rağmen onunla da mücadele ediyoruz ve dimdik ayaktayız, yıkılmadık. Gelirlerimiz arttığında, İller Bankası payından gelen paylarımız kesilmediğinde, -ya da beşli grupların faizleri siliniyor ama belediyelerinki silinmiyor, bunları bile silseler bizi ekonomik olarak rahatlatacaklar, bu bile belediyeyi güçlendirecek- o zaman daha güzel imkanlar sunacağız sizlere.”

Belediye-İş Sendikası İzmir 4 No’lu Şube Başkanı Ayhan Doğan ise şöyle konuştu:

“20 yıldır bu işin içindeyim. Bakın, ilk defa 2022’de, yaptığımız sözleşmelerin hepsi enflasyona ezildi. Bunun suçlusu biz değiliz, sendikalar değil, belediyeler de değil; bizi yöneten siyasi iktidar. Hortumculara ödemezsen, yandaşlarına vermezsen bu ülkede her şey çok güzel olur. Bakın, buradan söylüyorum; biz, bundan sonra ilçe belediyelerinde hiçbir belediye başkanlarıyla sözleşme yapamayız.”

İmza töreninde konuşan Tüm Yerel-Sen İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Ömer Ekşi de “Her yerde konuşulan bir gündem var, o da hepimizin ortak gündemi. Biz, başkanımızla ne zaman bir araya gelsek zaten hep ekonomiyi konuşuyoruz. Bugün biliyorsunuz, artık hepimizin ücretleri asgari ücret düzeyine geldi. Çok yüksek bir enflasyonla karşı karşıyayız. Benim jenerasyonum, biz, babamızdan annemizden yoksunluk öğrendik. Benim büyüdüğüm dönemlerde de Türkiye’de artık yoksulluk ön plana çıktı. Bugün benim 6 yaşında bir çocuğum var. 15 tane eczane gezdim, ilaç bulamadım. Artık Türkiye’de, 2022 yılında, geliştiğimizi düşündüğümüz, Türkiye’nin ilerlediği söylenen bir dönemde; hatta uçtuğumuz, Avrupa’nın bizi kıskandığı söylenen bir dönemde çocuklarımıza ilaç bulamayacak bir hale geldik” dedi.