Aydın Germencik’te yapılmak istenen JES projesi mahkeme tarafından iptal edilmesine rağmen projenin yapılacağı alanı genişleten şirkete yeniden ÇED olumlu kararı verildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İzmir’in Selçuk ilçesine bağlı Havutçulu Mahallesi ve Aydın’ın Germencik ilçesine bağlı Naipli Mahallesinde Rama Enerji A.Ş tarafından yapılmak istenen 4 adet sondaja dayalı jeotermal kaynak arama ve işletme projesine ikinci kez çevresel etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararı verdi. BirGün’den Aycan Karadağ’ın haberine göre projeye ilişkin daha önce de başvuru yapan şirkete ÇED olumlu kararı verilmiş, yurttaşların itirazı sonucunda 2018 yılında Aydın İdare Mahkemesi kararı iptal etmişti.

PROTESTO EDİLMİŞTİ

BirGün’e konuşan Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, “En son bilgilendirme toplantısı yapıldığında halk istemediğini söyledi. Bundan sonraki süreçte köylüyle bir bilgilendirme toplantı yapacağız. Gerekirse belediye olarak DAVA açacağız. Bu işler oldu bittiyle olmaz. Yerelin isteği göz ardı edilmemeli. bu süreçlerde belediyelerin etkisiz hale getirilmesi doğru değil” dedi. Mücadeleye devam edeceklerini belirten Havutçulu Mahallesi Muhtarı Remzi Eryılmaz, “Havamızı, suyumuzu kirletene her şeye karşıyız. Bunun için gerekli mücadeleyi göstereceğiz. Bu topraklar bizim. İlerleyen günlerde bir toplantı yapacağız ve bir yol haritası çizeceğiz. Yakınlarımızda Aydın Germecik’te jeotermallerden dolayı tarımın bittiğini görüyoruz” diye konuştu.

“HUKUKA AYKIRI”

Davanın avukat Avukat Akın Yakan, “Bu alan zeytinlik alan. Dolayısıyla zeytin kanunu ortada. Burada JES kuyusu aramak hukuka aykırı” dedi. Germencik Çevre Derneği Başkanı Halil Çetinkaya ise, “Tekrar dava açacağız. Peşini bırakmayacağız. Nefes alacak yer kalmadı. Geleceğimiz için mücadele edeceğiz” şeklinde konuştu.