Vegazete’den Hülya Kılınç’ın haberine göre,  Manisa Yunusemre Polinas Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi müdürü H.B ile bazı danışmanlık firmalarının, işletmelerde çalışan yaklaşık 16 bin personeli e-mesem sistemine kaydederek hiç kurs düzenlenmeden, devleti her ay 45 milyon lira dolandırdığı iddiaları üzerine Milli Eğitim Bakanlığı 15 Aralık 2022 tarihinde iki müfettiş görevlendirmişti.

Müfettişler günlerce okulda açılan, açıldı gösterilen kurslar, kayıt olduğundan haberi olmayan kursiyerler, yapılmayan sınavlar, görevlendirilmeyen koordinatör öğretmenler ve devletin kursiyerler için her ay ödediği milyonların usulsüz şekilde paylaşıldığı yönündeki iddiaları inceleyerek rapor hazırladı. Geçtiğimiz ay Manisa İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne gönderilen okul müdürü H.B. ve bazı yöneticiler hakkında yönetici görevinden alınması kararının yer aldığı rapor, bakanlığa rağmen uygulanamıyor.Milli Eğitim Müdürü’nün kararı bir aydır masasında neden tebliğ etmeyerek beklettiği merak edilirken, öte yandan kararın bazı kamu yönetici ve siyasetçinin baskısıyla uygulanmadığı iddia ediliyor

Ne olmuştu?

Okulda yapıldığı ileri sürülen usulsüzlüklerle ilgili iddialar şöyle;

Manisa Yunusemre Polinas Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü H.B., danışmanlık firmalarının aracılığıyla Manisa Merkez, Şehzadeler, Yunusemre, Turgutlu, Saruhanlı, Akhisar, Torbalı-İzmir ilçelerindeki fabrika ve İşletmelerle İlçe Milli Eğitim müdürünün de bilgisiyle protokol yapıyor. Okulun öğretmeni olan H.A., bu protokoller yapılırken ücretsiz izne ayrılarak eşinin üzerine danışmanlık firması kuruyor. Bu danışmanlık firması adına İstanbul ve İzmir’den gelen danışmanlık firmaları, okulları dolaşarak okul idarecilerine kişi başı 200-250 TL ödemeyi teklif ediyor, okul müdürleriyse, danışmanlık firmalarıyla çalışmayı ret ediyor.

KURS AÇMADAN PERSONELE USTALIK BELGESİ VERİLİYOR

Bu danışmalık firmaları, Polinas Lisesi müdürü H.B ile birlikte gece yarılarına kadar okulda sisteme kişi kaydı yapıyor. İş yerlerinde çalışan personele hiç kurs düzenlenmeden, ustalık belgesine sahip olup olmadığına bakılmadan, katılım sağlanmadan kağıt üzerinde usta öğreticilik belgesi veriliyor. Ayrıca fabrikada çalışan aşçı, bekçi, bahçıvan, bulaşıkçı, temizlik görevlisi gibi ustalık belgesine ihtiyaç duyulmayan meslek gruplarından kişilere, hangi okuldan mezun olup olmadıklarına bakılmadan, çalıştığı iş ile alakası olmayan bir meslek dalında kayıtları yapılıyor.

45 MİLYONUN YÜZDE 10’UNU DANIŞMANLIK ŞİRKETİNE, HER BİR ÖĞRENCİ İÇİN MÜDÜRE 250 TL AKTARILIYOR

Bu kişiler UTP (Ustalık Telafi Programı yani lise mezunlarına çalıştığı alanda ustalık belgesi verme programı) kapsamında lise mezunuymuş gibi değerlendirilerek her ay bu kişiler üzerinden devletten kişi başı 2 bin 750 TL (asgari ücretin yarısı) olmak üzere toplam 16 bin 500 kursiyer için

45 milyon 375 TL para transferi yapılıyor. Her ay firmalara aktarılacak olan 45 milyon 375 bin TL’nin yüzde 10’u olan 4 milyon 537 bin TL danışmanlık firmasına, her bir kursiyer için 200-250 TL okul müdürüne aktarılıyor. 16 bin 500 öğrenci karşılığında okul müdürüne her ay 3 milyon 300 bin TL. pay veriliyor.

FABRİKADA ÇALIŞMAYAN KİŞİLER SİSTEME KAYDEDİLİYOR İDDİASI

Normalde her iki ayda bir ülke genelinde tüm meslek liselerinde ve mesleki eğitim merkezlerinde açılan ve düzenlenen basit kalfalık-ustalık sınavları ile çalışanlara sınav açılıp belge düzenlenebiliyorken, UTP kapsamında fabrikada çalışmadığı halde kişilerin evrakları sisteme giriliyor. Kayıt yapılan kişi okul idaresince hiç görülmeden evrakları tam olarak düzenlenmeden kayıtları yapılıyor ve çalışanların hangi alan ve dalda çalıştığı dikkate alınmadan bir meslek grubuna kayıtları yapılıyor.

SINAV YAPILMIYOR, GELİŞİGÜZEL NOT VERİLİYOR

Sisteme kaydedilen 16 bin 500 kursiyerin her birinin fabrikada çalışıp çalışmadığı, koordinatör öğretmen görevlendirilmediği için veya usulen kâğıt üzerinde sayı sınırına bakılmaksızın görevlendirildiği için kontrol dahi edilmiyor. 15 kişi için bir koordinatör öğretmen görevlendirilmesi, 40 kişiye kadar 1 usta öğretici görevlendirilmesi gerekirken bu kritere hiç uyulmuyor.  Hangi kişinin hangi işi yaptığı dikkate alınmadan meslek alan, dal girişi toplu olarak yapılıyor. Her bir kişi için 5 saat süren uygulama sınavı yapılması gerekirken kamera kayıtlı sınav yapılmıyor. İş dosyası düzenlenmesi gerekirken iş dosyası düzenlenmiyor. Her meslekte, her konu ile alakalı not verilmesi gerekirken not hayali, gelişigüzel veriliyor. 9-10-11-12. sınıfların meslek dersleri için değerlendirme yapılmadan sisteme not giriliyor.