TBMM Genel Kurulu’nda bugün Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı ile bağlı kuruluşların bütçeleri görüşülüyor. 

Genel Kurul'da söz alan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, bakanlığının bütçesine ilişkin konuştu. Kirişci'nin konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle: 

“HEM HALKIMIZIN GIDA ARZ GÜVENLİĞİNİ SAĞLADIK HEM DE ÜRÜN İHRACATIMIZI ARTIRDIK"

AK Parti hükümetleri döneminde tarım arazilerinin bölünmesini engelledik. Büyük ovaları koruma alanı ilan ettik. Tarım sigortası TARSİM’i hayata geçirdik. Toplululaştırma, sulanan tarım arazilerini artırma ve modern sulama sistemlerini yaygınlaştırma gibi yapısal dönüşümlere ağırlık verdik. Sınırlı üretim alanlarımıza rağmen akıllı suluma yatırımları, AR-GE faaliyetleri ve mekanizasyon kullanımını yaygınlaştırarak verim ve kaliteyi yükselttik. Hem halkımızın gıda arz güvenliğini sağladık hem de ürün ihracatımızı artırdık.

ODUN DIŞI ÜRÜNLERİMİZİ ÇEŞİTLENDİRDİK

Dünyadaki eğilimin aksine orman varlığımızı artırdık. Etkin ağaçlandırma çalışmalarımızla erozyonla taşınan toprak miktarını azalttık. Odun dışı ürünlerimizi çeşitlendirdik, üretimimizi artırdık. Ülkemizi doğa turizminde marka haline getirirken zengin biyolojik çeşitliliğimizi ve genetik kaynaklarımızı, koruyarak gelecek nesillere aktarıyoruz.

İHRACATIMIZIN, 2002 YILINDA 3,8 MİLYAR DOLAR İKEN BU YIL SONU İTİBARIYLA 30 MİLYAR DOLARA ULAŞMASINI BEKLİYORUZ

Tarım sektörü, son 19 yılın 15’inde büyüme göstermiştir. Tarımsal hasılamız, 2002 yılında 25,1 milyar dolardan, yüzde 78,1 artışla 2021 yılında 44,7 milyar dolara yükseldi. Tarım ve gıda ürünleri ihracatımızın, 2002 yılında 3,8 milyar dolar iken bu yıl sonu itibarıyla 30 milyar dolara ulaşmasını bekliyoruz.

362 BİN 433 ÇİFTÇİMİZE 1 MİLYAR 318 BİN TL'LİK TARIMSAL DESTEKLEME ÖDEMESİ YAPTIK

Tarımsal destek bütçemizi, 2002’de 1,8 milyar TL’den, 2022’de 22 katına çıkararak, 39,7 milyar TL’ye ulaştırmış bulunuyoruz. Son 20 yılda çiftçimize, cari değerle 500 milyar TL’ye yakın tarımsal destek sağladık. Sadece bugün, 362 bin 433 çiftçimize 1 milyar 318 bin TL'lik tarımsal destekleme ödemesi yaptık.

ORMANLAR, AYNI ZAMANDA TARIMA VE EKONOMİYE OLAN KATKILARIYLA MİLLİ SERVETİMİZDİR

Ülkemizin akciğerleri olan ormanlar, aynı zamanda tarıma ve ekonomiye olan katkılarıyla milli servetlerimizdir. Ormanlarımızı sadece korumakla kalmıyor, topraklarımızı yeni fidanlarla buluşturmak için yoğun çaba sarf ediyoruz. Son 20 yılda, 5,7 milyon hektar alanda 5,9 milyar fidanı toprakla buluşturduk. Aynı zamanda, iklim değişikliğinin etkilerine karşı karbon yutak alan olan ormanlarımızı, 2002’de 20,8 milyon hektardan 2021’de 23,1 milyon hektara ulaştırdık. En çok ağaçlandırma yapan ülkeler sıralamasında Avrupa’da ilk, dünyada dördüncü sıradayız. Orman ürünleri ihracatı, 2002’de 515 milyon dolar iken 2021’de 5,7 milyar dolara ulaşmıştır.

GENÇLERİMİZİN, KADINLARIMIZIN TARIM SEKTÖRÜNDEKİ İSTİHDAMINI ÖNCELEYEN…: Türkiye Yüzyılı’nda tarım ve orman, bu yüzyılın olmazsa olmazı olacaktır. Bu çerçevede, bakanlık olarak biz de bu zamana kadar yaptıklarımızdan hareketle özellikle artan nüfusumuzu, gelişen refahımızı, artma eğilimindeki ihracatımızı ve gençlerimizin, kadınlarımızın tarım sektöründeki istihdamını önceleyen bir anlayışla biyoçeşitliliğimizi de koruyarak tarımdaki vizyonumuzu ortaya koyuyoruz.”