Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ile Bulgaristan Ekonomik İşlerden Sorumlu Başbakan Yardımcısı, Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Hristo Aleksiev Edirne Kapıkule Sınır Kapısı’nda açıklama yaptı. Karaismailoğlu, şunları söyledi:

“Demiryolları vazgeçilmezimiz bizim. Sonuçta gümrük kapıların ve karayolunun bir kapasitesi var. O kapasiteyi azaltmak ve oradaki sıkıntıları gidermek için demiryolundaki kapasiteyi oldukça artırmamız gerekiyor. Yükün demiryoluna kaydırılması, önemli ölçüde en büyük gündemlerimizden bir tanesi.

Hem Türk tarafı hem de Bulgar tarafı demiryolundaki kapasiteyi artırmak için görüşmeler yapıyoruz. İnşallah önümüzdeki günlerde demiryollarındaki geçişleri çok çok daha fazla artıracağız.

Tabi bunun yanında denizyolu ve roro taşımalarını da desteklememiz gerekiyor. O yüzden Burgaz, Varna, Romanya bağlantılı Türkiye roro seferlerimizi de geliştirmek için Bakanlık olarak önemli politikalar gerçekleştiriyoruz. Roroya teşvik için gerekli yönetmeliklerimizi çıkarmıştık. İnşallah hem ticaretimiz artacak hem kapılardaki sorunlarımız azalacak.

Bulgaristan, çünkü Türkiye'nin Avrupa'ya açılan kapısı. Hem uzun yıllara dayanan dost ilişkilerimiz ticaretimize de yansımakta. O yüzden bu ticareti geliştirmek için sürekli istişare içinde olmamız gerekiyor. Ayrıca bununla birlikte Bulgaristan, Sırbistan, Macaristan olarak özellikle demiryolu ağırlıklı taşımayı nasıl geliştirebiliriz, o yönde de önemli çalışmalarımız var. Dörtlü toplantılarımızı önümüzdeki günlerde tekrar edeceğiz. O yüzden Türkiye’den artan ticari hacmine çözüm bulmak, hem de dost kardeş ülkelerle ilişkilerimizi geliştirmek açısından bugünkü toplantı çok verimli geçti. Burada almış olduğumuz kararların takibi açısından yakın zamanda tekrar bir araya geleceğiz.”

"BİZİM ÖNLEM ALMAMIZ GEREKİYOR"

Bulgar Bakan Aleksiev ise şunları söyledi:

"Tabi bu kadar çok trafiğin akımını daha da kolaylaştırmak için sadece karayollarının yetmeyeceğini, Devlet Demir Yollarının ayrıca da deniz yollarında bu trafiğe katılması gerektiğini karar verdik. Geçen yıl Ekim ayından bu yıl Ekim ayına kadar 100 binin üzerinde tır geçişi olduğu. Doğal olarak bu kadar büyük bir akımın her iki ülkenin çalışanları tarafından işlem gördü. Doğal olarak hepimiz biliyoruz ki, Asya’dan Avrupa’ya bu yol akımı çoğalacak. Bununla ilgili de bizim önlem almamız gerekiyor."