Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, TBMM Genel Kurulu’nda; İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızını 6 yaşındayken ‘imam nikahıyla evlendirmesine’ ilişkin; “Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız İstanbul Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde çocuğun nitelikli cinsel istismarı iddiasıyla açılan davaya müdahil oldu. Vakıflar Genel Müdürlüğümüz bir başmüfettiş görevlendirdi ve görevine de başladı zaten. Öncelikle bu konuyla ilgili olmak üzere, vakıfla ilgili detaylı inceleme yapılıyor. Hassasiyetle konuyu takip ediyoruz” dedi.  

TBMM Genel Kurulu’nda Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 2021 Yılı Kesin Hesap Kanun Teklifleri ile 2023 Yılı Bütçe Kanun Teklifleri görüşülüyor.

İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızını 6 yaşındayken ‘imam nikahıyla evlendirmesine’ ilişkin tartışma TBMM Genel Kurulu’na verilen aranın ardından da sürdü.

Genel Kurul çalışmalarında bugün; vakıfla ilgili Kültür ve Turizm Bakanı Nuri Ersoy’dan izahat istemiş, ancak Cumhur İttifakı, bütçe görüşmelerine devam edilmesi gerektiğini savunmuştu.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, olayı “Sapkınlık, çürümüşlük ve düpedüz tecavüz” diye değerlendirerek, “Orta yerde bir alçaklık vardır, bu alçaklığın örtbas edilmesine de hiçbirimiz izin veremeyiz. Evlatlarımızı bu kirli ellerden daima koruma iradesi sergileyeceğimiz de herkes çok iyi bilmelidir. Orta yerde işlenmiş bir suç, yaşanmış bir ahlaksızlık vardır. Buna insan olan hiç kimsenin karşı durabilmesi mümkün değildir. Bir istismar başka istismarlarla ortadan kaldırılamaz. Buna özen gösterilmesi icap eder” dedi.

MHP Grup Başkanvekili Levent Bülbül, çocuklara istismar konusunda tavırlarının net olduğunu dile getirerek, “Bir şeyleri yaparken, televizyonlarda gündüz kuşaklarında birtakım ahlaksızları konuşurken, bunun teşvik ediciliği yönü de dahil olmak üzere her şeyin değerlendirilerek, bu meselede hassasiyetle hareket edilmesi önemli. Meclis’imizde fikir birliği temin edilmiş durumdayken, hiçbirimizin birbirimizin önüne geçme gibi gayretin içerisinde olmasına gerek yok. Hepimiz aynı hissiyata sahibiz. Burada bizi zorlayan bir şey oluyor. Dini cemaat kisvesi altında olduğu ifade ediliyor. Bu meseleler tartışılırken bizi zora koyan bir şey oluyor. Bu lanet olası iş konuşulurken ve değerlendirilirken, bizim inanç ve değerlerimizle alakalı bir değerlendirme yapıldığı zaman, biz mecburen çıkıp bir değerlendirme karşı tavır içerisine girince sanki biz bunları koruyor, himaye ediyor gibi bir görüntü çıkıyor. Bu asla ve asla kabul edilebilecek bir durum değildir” diye konuştu.

“İKTİDARIN TUTUMU MESELELERİN BÜYÜMESİNE VESİLE OLUYOR”

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, pek çok vakıf ve cemaatlerde çocuklara istismarın gündeme geldiğini hatırlatarak, “Bu mesenin yapısal mesele olarak görülmediği ve münferit bir vaka olarak değerlendirildiği için bugünlere kadar geldik. HDP olarak bu konuda dahil diğer bütün vakalarda araştırma ve soru önergelerimiz var. Çok sayıda önergemiz var. Soru önergelerimize yanıt verilmiyor, araştırma önergelerimiz kabul edilmiyor. Bu mesele erkek egemen sistemle ilgili bir meseledir. Eril yaklaşımla ilgili meseledir. Burada iktidar ve yargının tutumu maalesef bu meselelerin küçülmesine ve son bulmasına değil büyümesine vesile oluyor” diye vurguladı.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Kültür ve Turizm Bakanı Nuri Ersoy’un söz konusu vakıfla ilgili değerlendirme ve bilgilendirme yapması talebini yineleyerek, şunları söyledi:

“Sayın Bakanın hazırlığı akşama kadar yetişir herhalde o zaman daha fazla süre verilerek, bu konu konuşulur. Ama parlamento ülkenin gündemi başkayken bir başka gündeme yönlenmemeliydi. Bu konuda sizin ve yasamanın hassasiyetini görüyorum. Ben hemen birileri ile ‘Ben oradayım, sen buradasın’ niyetinde değilim. Biraz önce grup başkanvekillerinin açıklamaları da paralellik içiriyor. Benim bu konudaki ısrarım ilgili vakfın 2014 yılında bu konuda soruşturulup, bırakıldığı ve bu soruşturmanın kapatıldığı yönünde çok bilgi var. Ben bunu Sayın Bakan dışında kimseden öğrenemem, kamuoyu da öğrenemez. Burada devletin iki yönden harekete geçmesini bekliyoruz. Bir ceza davası, şüphesiz savcılar o konuda gereğini yapacaklar. Onu dikkatli takip edeceğiz. Bir de idari yönden var. O Sayın Bakanın üzerine aldığı vazife, vakıf hakkında.

Bütün gruplar bir araştırma komisyonu kurulmasını olumlu görüyorlar. Biz olumlu görüyoruz ve önerimizi verdik. Diğer gruplar da kendi pozisyonlarını ilan ediyorlar. Ama şunu bilelim ki Ensar Vakfı’nda yaşanan olaydan sonra 3 Kasım 2016’da başta cinsel istismar olmak üzere çocuklara yönelik her türlü istismarın araştırılmasına yönelik komisyon kuruldu… Raporu 20 Şubat 2018’de parlamento gündemine geldi ama görülüyor ki yürütme o parlamentonun kendisine verdiği ödevi yerine getirmiyor. Bırakın karşı oylardaki bizim AK Parti ile ortaklaşamadığımız eleştirileri, raporun bütününden haberdar değiller.”

“SİYASET ÜSTÜ MESELE”

AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin, ortak tutum içinde olduklarını kaydederek, “Bu konu siyasetin malzemesi olamayacak kadar yaralayıcı ve önemli bir konudur. Siyaset üstü bir meseledir” dedi. TİP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil’in kendisine yönelik itirazlarına yanıt veren Zengin, Kadıgil’in itirazlarına “Sayın Dervişoğlu ve Bülbül kendisinin atmış olduğu sözlerin ne kadar yaralayıcı olduğunu, Allah’tan ki bunlar kamuoyu tarafından duyulmuyor. Kayda geçiyor ama” dedi. Kadıgil itirazlarını sürdürdü. Zengin, söz hakkının bölündüğünü belirterek, “Nerede hukuk, avukatlar hukukçular bunu yapacaksan nasıl konuşacağız burada?” diye sordu. Zengin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile konuyla ilgili konuşacağını ve araştırma komisyonu kurulmasını isteyeceğini söyledi.

“ATAYAN KALEM AYNI KALEM”

CHP’li Özel, konunun siyasete alet edilmemesi konusunda şunları açıkladı:

“Bu siyasetin konusu değil. Bu tür olaylar siyasetin konusu değilse hiçbir şey siyasetin konusu olmaz. Siyaset bir daha böyle olaylar yaşanmasın diye yapılır. Benim burada olma gerekçem, bize devletin bu elektrik ve imkanı sunma gerekçesi bu. Biz bunlara müdahil olalım diye buradayız. İkincisi şöyle bir şey, Özlem Hanım demeseydi, ‘Ya AK Parti bu konuda eleştirilebilecek bir parti değil’. Bu aşamada bunu söylemem de. Türkiye’yi infiale uğratan bir şey yaşanmış, bu konuda Nurettin Yıldız diye birisinin 6 yaşında çocuk, 24 yaşında birisi ile evlendirilebilir diye videosu var. Bu Nurettin Yıldız’ın kitaplarını Cemal Yılmaz Küçükçekmece’de ilçe milli eğitim müdürüyken dağıtmış. Gündem etmişiz, Kahramanmaraş’a il milli eğitim müdürü olmuş. İstanbul’a il müdür yardımcısı olmuş. Bu atamaların hepsi aynı kalemin mürekkebi ile. Sayın Bakanı atayan kalem ile bu atamaları yapan kalem aynı kalem. 20 yıldır ülkeyi yönetiyor. Bugün bakıyorsunuz halen daha Milli Eğitim’e bağlı okullarda seminere gidiyor adam. Özlem Hanım da diyor ki ‘Adalet ve Kalkınma Partisi hükümetleri eleştirilebilecek durumda değil.”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vadet Bilgin de konuyla ilgili yerinden söz alarak, “İnsanlık dışı davranışların TBMM’de ortak paydada bir cevap verilmesi fevkalade önemlidir. TBMM’deki tavır gurur verici tavırdır. Elbette farklı konularda farklı yaklaşımlara sahip olabiliriz ama ortak insanlığımızın ortak değerleri konusunda hiçbirimiz taviz veremeyiz. Bunlara rıza gösteremeyiz. Bu tür alçaklıkları şu veya bu gerekçe ile masun gösteremeyiz ve gösterenlerin de karşısında olmak mecburiyetindeyiz” dedi.

“BAŞMÜFETTİŞ GÖREVLENDİRİLDİ”

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ise söz konusu vakıfla ilgili şu bilgileri verdi:

“Hepimizin çocukları ve torunları var. Çok hassas ve korkunç bir konu. Bakan olmamın yanında küçük çocukları olan bir baba olarak, bu olayı şiddetle kınıyorum. Olayın sorumlularının tamamının örnek teşkil edecek şekilde en ağır cezaları almaları ortak arzumuz. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız İstanbul Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde çocuğun nitelikli cinsel istismarı iddiasıyla açılan davaya müdahil oldu. Vakıflar Genel Müdürlüğümüz bir başmüfettiş görevlendirdi ve görevine de başladı zaten. Öncelikle bu konuyla ilgili olmak üzere, vakıfla ilgili detaylı inceleme yapılıyor. Hassasiyetle konuyu takip ediyoruz.”