"Özellikle Deniz ve Hava Kuvvetlerimiz bu konuda açık şekilde talimatlandırıldı.” dedi. Akar, Bazı ülkeler Yunanistan’ı Türkiye’ye karşı vekil olarak kullanmaya çalıştılar. Anadolu’ya girdiler, 1922’de denize döküldüler. Tarihi okuyun, unutmayın. İlle de böyle bir şeyler düşünüyorsanız onun için de ‘Yüzmeyi unutmayın’ diyoruz.” dedi.

Hava Harp Okulu’ndaki törene Milli Savunma Bakanı Akar beraberinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Musa Avsever, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Atilla Gülan ile birlikte katıldı.

Yunanistan’da belli siyasilerin iç politikada yer edinmek amacıyla sürekli olarak Türkiye aleyhinde konuştuğunu, yalana başvurduğunu dile getiren Akar, şunları söyledi:

“Hiçbir şekilde ne arazide, ne masada bizim geri adım atmamız, geri kalmamız söz konusu değil. Bir milimetre geri adım atmak yok, bununla ilgili yapılması gereken ne varsa yapıldı, yapılıyor. Özellikle Deniz ve Hava Kuvvetlerimiz bu konuda açık şekilde talimatlandırıldı. Bu konuda bizim anlayış göstermemiz, taviz vermemiz söz konusu değil. Arkalarında kim olursa olsun, ‘ölürsem şehit kalırsam gazi anlayışı’ ile gereği ne ise yapmakta kararlıyız.”

Yunanistan’ın ahlak, hukuk, gerçek dışı konuşmalar, provokasyonlarla “kötü komşuluğun tipik örneğini sergilediğini ifade eden Akar, “Biz uluslararası hukuk, iyi komşuluk ilişkileri çerçevesinde Ege’nin zenginliklerinin adil şekilde paylaşılmasını istiyoruz” diye konuştu.

YUNANİSTAN’A SESLENDİ

Türkiye ve Yunanistan arasındaki sorunlarla ilgili üçüncü taraflara da seslenen Akar, şunları söyledi:

“Yanlı, kendilerini soyutlayamadıkları, angaje oldukları için Yunanistan’ın yaptıklarını görmezden geliyor, onların yaptıklarını yumuşatıyorlar. Yani taraf tutuyorlar. Biz de diyoruz ki Türkiye ve Yunanistan arasında bir problem çıkmasını istemiyorsanız, objektif kriterlerden vazgeçmeyin. Siz Yunanistan’ı aleni şekilde, orantısız olarak desteklerseniz bunun sonucu ağır olur. Sadece Yunanistan ve Türkiye için değil herkes için.”

“YÜZMEYİ UNUTMAYIN”

Türkiye’nin sorunların iyi komşuluk ilişkileri, uluslararası hukuk ve diyalog ile çözümünden yana olduğunu bir kez daha vurgulayan Akar, şunları kaydetti:

*Barış, diyalog diyen biziz. İki senedir bekliyoruz, buyurun gelin. Yunanistan yalana dayalı bir politika yürütüyor. Bu fırsatları iyi değerlendirin. Beyhude bir takım silahlandırma gayretleri, sözde ittifaklarla, bazı ülkelerin istismarları, silah satma gayretinde olanların teşviki ile yanlış yollara girmeyin.

*Bu silahlanmanın size bir faydası yok. Bu silahlanma savunma için fazla Türkiye için az. Bu ittifakların da bir faydası yok. Bunun örnekleri var, bir sıkıntı olduğunda kimse etrafında kalmıyor. Örnek: 1919-1922.

*Bazı ülkeler Yunanistan’ı Türkiye’ye karşı vekil olarak kullanmaya çalıştılar. Anadolu’ya girdiler, 1922’de denize döküldüler. Tarihi okuyun, unutmayın. İlle de böyle bir şeyler düşünüyorsanız onun için de ‘Yüzmeyi unutmayın’ diyoruz.

GKRY YÖNELİK DESTEKLER

Türkiye’nin Kıbrıs’ta garantörlük haklarını kullanmaya, sorumluluklarını yerine getirmeye kararlı olduğunu vurgulayan Akar, şöyle devam etti:

“Son dönemde Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne destekler Ne yaparsanız yapın. Mehmetçik, 7 gün 24 saat görevinin başında herhangi bir oldubittiye müsaade etmemek için tedbirimizi almış bulunuyoruz. Biz konuşalım, görüşelim diyoruz ama bu konuda karşı tarafın yaptıkları ortada. Biz ‘hakkımızı çiğnetmeyiz, oldubittiye müsaade etmeyiz’ diyoruz. Bunu tehdit olarak algılamayın. Diğer taraftan da ‘gelin görüşelim, diyalog’ diyoruz. Bunu da zafiyet olarak algılamayın. Biz hakkımızı, hukukumuzu korumakta azimliyiz, kararlıyız, buna da çok şükür muktediriz.”