BirGün'den Mahir Kanaat'in haberine göre; Fatsa’da bulunan Altıntepe Madeni’ni 2015’ten beri büyütmeye çalışan, Fatsa’yı yaşanmaz hale getiren, Çanakkale ve Balıkesir’de çok sayıda altın ve işletme ruhsatı bulunan Bahar Madencilik, Balıkesir’in Balya ve İvrindi ilçelerinde yeni bir ÇED süreci başlattı. Proje, Gönen Barajı’na 7,1 kilometre, inşa halindeki Manyas Barajı’na ise 9,5 kilometre uzaklıkta yer alırken, alanın tamamı ormanlık. Bölge aynı zamanda 1’inci derece deprem bölgesi.

ÇED dosyasında, şirketin Balıkesir’in Balya ve İvrindi ilçeleri Çamucu ve Hüseyinobası mahallesindeki 24,9 hektarlık bölümü için ruhsat başvurusu yaptığı görüldü. ÇED alanına en yakın yerleşim yeri ÇED alanlarının 2,18 metre doğusunda yer alan Çamucu mahallesine bağlı hane. İvrindi Hüseyinobası Mahallesi ise ÇED alanının güneyinde 7 kilometre uzaklıkta. ÇED alanı içerisinde belirlenen ocak alanından yıllık 40 bin ton cevher ve pasa üretimi gerçekleştirilmesi planlanıyor.

2020’de Kanadalı TECK Madencilik’ten alınan 1323 hektarlık ruhsat alanının, sadece 24, 9 hektarlık alanına ilişkin proje hazırlanması dikkat çekti. Şirket, alanı “Çevresel Etkileri Ön İnceleme ve Değerlendirmeye Tabi Projeler” listesine dâhil etmek amacıyla, 25 hektar altında, 24,9 hektar olarak belirledi.

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği’nin yaptığı açıklamada, “Çevre sivil toplum örgütleri olarak bu süreci yakından biliyoruz. Bu konudaki itirazlarımızı sürekli dile getiriyoruz. Ancak aynı prosedür tekrarlanıyor. Maden şirketlerinin hemen hepsi ne yazık ki ÇED Yönetmeliği’nin limitlerden yararlanarak, uzun ÇED süreçlerinden kaçmak için ÇED alanlarını 25 hektar altında gösteriyor. Şirketler, Proje tanıtım dosyası (PTD) hazırlayarak, bir an önce ‘ÇED Gerekli Değil’ kararları alıp işletme izinleri alarak alana yerleşiyorlar, göstermelik üretim yapıp daha sonra kapasite artışı ve daha sonra da zenginleştirme tesisi ilavesi yapıyorlar” denildi.

PROJE ALANI DEPREM BÖLGESİNDE

Açıklamada, “Bölgede kümülatif etkinin gözetilmesi zorunludur. Bahar Madencilik A.Ş.’nin hâlihazırda ÇED süreci nihai olan ancak henüz ÇED Olumlu kararı almamış olan Demirtepe Altın Madeni Projesi, Balıkesir Havran İlçesi Büyükşapçı Köyü’ne çok yakındır. 20055698 Ruhsat Numaralı Sahada Altın Ocağı projesi de aynı bölgeye çok yakındır. Her iki projenin birden aynı bölgede gerçekleşmesi halinde, tarım ve hayvancılık ile kıt kanaat geçinen köylüler için bölge yaşanmaz hale gelecektir. Söz konusu projeler dışında bölgede hem işletme hem de arama aşamasında olan çok sayıda metalik madencilik projesi mevcuttur” ifadeleri kullanıldı.

Bölgenin deprem bölgesi olduğu vurgulanan açıklamada, “Havran-Balıkesir Fayı projenin çok yakınında ve 26 Şubat 2023 tarihinde Havran’da 3,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Fay hattına çok yakın olan bu projeler için yüksek deprem riskinin varlığı ÇED dosyalarının oldukça detaylı şekilde hazırlanmasını zorunlu kılmalıdır. Ülkemiz son haftalarda Maraş ve Hatay’da yaşadığımız depremden bu denli zarar görmüşken Proje Tanıtım Dosyaları ile bu tür riskli projelere onay verilemez. Bahar Madenciliğin Balıkesir İli Balya ve İvrindi İlçelerindeki 20055698 Ruhsat Numaralı Sahada Altın Ocağı projesi için ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı verilmemesi, dosyasının şirkete iade edilmesi ve ÇED sürecinin sonlandırılmasını istiyoruz” denildi.