Partisinin sosyal politikalar alanı için öngördüğü düzenlemeleri basın toplantısı ile açıklayan DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, gazetecilerin soruları üzerine ittifaklara yaklaşımları ve parlamenter sisteme geçiş konusundaki düşünceleri hakkında bilgi verdi.

Güçlendirilmiş parlamenter sistem isteyen tüm muhalefet partilerinin bunun için Türkiye’de bir anayasa değişikliğine gidilmesi gerektiğinin farkında olduğunu belirten Babacan, şu ifadeleri kullandı:

“Bu yüzden ittifaklar hangi zeminde, hangi ilkelerle yapılacak. O biraz yavaş yavaş olgunlaşsın. Yoksa olgunlaşmamış bir konuda baştan alınmış kategorik bir kararı çok gerçekçi görmüyoruz. Parlamenter sistem üzerinde çalışıp, ortak bir zemin yaratabilirsek, ilkeler ortaya koyabilirsek sonrasında anayasayı da değiştirmekte zorlanmayız. Önemli olan geçiş döneminde hangi ilkeler etrafında buluşacağımız.” 

"ORTAK METİN İÇİN ÇABA GÖSTERECEĞİZ"

Babacan, 74 maddelik anayasa değişikliği paketi hazırladıklarını belirtirken, “Anayasa değişiklik metninin ortak bir metin haline gelmesi için çaba göstereceğiz” dedi.

Hiçbir siyasi partinin halihazırda Meclis’te anayasayı değiştirecek çoğunluğunun olmadığını anlatan Babacan, AKP ile MHP’nin bile birlikte anayasayı değiştirmek için gerekli 360 milletvekilini bulamadığını söyledi.

Babacan son olaraki “Aanayasa konusunda çalışan, kafa yoran, bu işlere emek veren kim var, kim yoksa, ister siyasi parti olsun, ister diğer kuruluşlar olsun, çalışmalarını bir araya getirmeleri, beraberce ortak bir zemin aralamaları ve bu ortak zemin arayışı, toplumsal mutabakat arayışı sonucunda ortak bir sonuca ulaşılması o yüzden çok kritik” ifadelerini kullandı.