DEVA Partisi Genel Başkanı Babacan, deprem bölgesi Adıyaman’ı ziyaret ederek temaslarda bulundu. Babacan ziyarette, TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Adıyaman Bölge Temsilcisi Ufuk Bayır, Mimarlar Odası Temsilcisi Fevzi Dost ve şehir plancısı Mehmet Ali Adıyaman ile görüştü. Görüşmeye DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcıları İbrahim Çanakcı, Mehmet Emin Ekmen, Helün Fırat ve Cem Avşar da katıldı.

“716 BİN LİRAYA MÂL EDİP, 1 MİLYON 558 BİN LİRAYA HALKA SATACAKLAR”

Mimarlar Odası Adıyaman Temsilcisi Fevzi Dost, depremzedeler için Adıyaman’ın Kahta ilçesinde yapılacak konutlarla ilgili Babacan’ı bilgi verdi. Kahta ilçesi Çobanlı Mahallesi’nde 297 konut ve 4 dükkanlı ticaret merkezi inşaatı yapımının Çevre ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca depremden bir hafta sonra ihale edildiğini kaydeden Dost, konutların yüksek fiyattan ihale edildiğini iddia etti.  

Mimar Fevzi Dost, şunları söyledi:

“Devlet, 11 Şubat 2023’te yapı yaklaşık maliyetlerini açıkladı. ‘En yüksek konut’ dediğimiz, 30 metreden yüksek, iki asansörlü, iki merdivenli yüz konut yapmanın metrekare bedeli 6 bin 825 TL. Bu yıl Adıyaman’daki verilen ihalede bu rakam 15 bin TL. İçinde sosyal donatı yok. 4-5 katlı ve asansör bir tane. Burası Kahta. Devlet ‘Sen bunu çift asansör koysan, çift merdiven koysan, kapalı otopark koysan 716 bin lira tutar’ diyor. Peki ihale ne kadara verildi? Bir daire 1 milyon 558 bin TL’ye. Yani yeri 716 bin liraya mâl edip, 1 milyon 558 bin liraya halka satacaklar.”

Babacan ise, “En lüks inşaat, merkezi kliması olan, en lüks malzemelerle beş yıldızlı otel yaptığında, metrekare maliyeti bin dolar civarında, yani 20 bin bin lira” diyerek rakamlara dikkat çekti.   

DEVA Partisi Halkla İlişkiler Başkanı Mehmet Emin Ekmen ise, “İhaleyi alan X firması oturduğu yerden yüzde 30-40 kırımla işi taşerona devrediyor” dedi.

İBRAHİM ÇANAKCI: “İŞ GÜCÜNÜN, MALZEMENİN, HER ŞEYİN YERELDEN OLMASI LAZIM Kİ ŞEHİR AYAĞA KALKSIN”

DEVA Partisi Ekonomi ve Finans Politikaları Başkanı İbrahim Çanakcı da “Bütün teminlerin tamamen yerelden yapılması lazım. İş gücünün, malzemenin, her şeyin yerelden olması lazım ki şehir ayağa kalksın” değerlendirmesinde bulundu.

Babacan ise “İkinci hafta Adana’daydık. ‘Üretici firmalardan duyuyoruz, firmalar çok büyük malzeme siparişi veriyor’ dediler. Daha ihale yok. Çünkü nereye gideceği belli. Seramik, demir… İnce inşaat malzemesi. Fabrikalara depremin ikinci haftası siparişler verilmiş. Nereye gideceği, ne olacağı belli” yanıtını verdi.