Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Genel Başkanı Ali Babacan Ankara'da gazetecilerin siyaset gündemine dair sorularını yanıtladı.

Babacan, sorulara verdiği yanıtta altılı masada AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hukuki olarak üçüncü kez aday olup olmayacağının konuşulmadığını, seçmen tarafından siyasi bir yenilgiye uğratılmasının 'daha meşru' bulunduğunu söyledi. Babacan, altılı masanın gündeminde olmayan bir diğer konunun da HDP olduğunu ifade etti.

Babacan, ortak adaya ilişkin yöneltilen sorulara "Dünkü toplantıda aday ismi konuşulmadı. Ama biz seçim süreci yaklaşana kadar ortak aday seçimi ile ilgili herhangi bir adım atmama kararımızı toplantıda tekrar ettik. Dolayısıyla Cumhurbaşkanı adayının kim olacağı ile ilgili herhangi bir nihai karar yok. Geçiş süreci ve temel politika alanlarındaki çalışmaları bitirmemiz lazım önce. Bunlar olmadan ortak adayı tespit etmemiz mümkün değil. Bu görüşümüzü de sürecin başından beri ifade ediyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusundaki tartışmaların ardından yapılan 6'lı masa toplantısını değerlendiren Ali Babacan, hiçbir partinin seçimi tek başına kazanma iddiası olmadığını söyledi. Hedeflerinin birinci turda ve açık ara seçimi kazanmak ve yine seçimlerden sonra güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçmek olduğunu belirtti.

Geçiş süreci ve parlamenter sisteme dönüş konularının sürekli altını çizen Babacan, "İki önemli kararı almış olduk. Bunlar da geçiş sürecinin yol haritasının hazırlanması ve temel politika alanlarında ortak bir çalışma ve ortak bir politika dokümanı oluşturmak. Bu bir bakıma seçime giderken ortak taahhüt ve aynı zamanda da seçimlerden sonra ortak uygulanacak program anlamına da geliyor. Bunun kararını almış olmamız önemli bir aşamaydı.

Biz altı parti olarak güçlendirilmiş parlamenter sisteme evet diyoruz. Parlamenter sisteme geçtikten sonra her şey yoluna girecek. Bu sisteme geçerken eş zamanlı olarak da ülkenin derinleşen sorunlarını da çözeceğiz. Biz seçimden sonra 'çok teşekkür ederiz, seçimi kazandık ama bir sene iki sene bekleyin bu sistemi değiştirelim ondan sonra bütün problemlere bakacağız' diyemeyiz" şeklinde konuştu.

Seçim süreci itibariyle HDP’yle ve Üçüncü İttifak ile altılı masa ilişkisi sorulan Babacan, “HDP'nin kendi ittifakı var. Altılı Masa ile HDP’nin ortak hiçbir konusu yok. Ama altılı masada HDP'yle diyaloğu olan siyasi partiler var. Bizim de HDP'li diyaloğumuz var. Ama altılı masanın gündemi değil. Bizim ikili gündemimiz ve bugüne kadarki ya da herhangi bir. İş yani şu ana kadar karar verilmiş herhangi bir işbirliği alanı da yok” değerlendirmesinde bulundu.

Altı siyasi parti arasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın üçüncü kez Cumhurbaşkanı adayı olmasını mesele etmek gibi bir yaklaşım bulunmadığını da kaydeden Babacan, “Erdoğan'ın gidişi kararını milletin vermesi çok daha sağlam bir karar. Çünkü hukuki meşruiyet diye bir kavram var. Ama bir de siyasi meşruiyet diye bir kavram var. Şimdi vatandaş gönderirse sapasağlam siyasi meşruiyeti olan bir karar olacaktır” değerlendirmesini paylaştı.