"Çünkü -biz bunu defalarca konuştuk- dünyada her yerde kömür üretiliyor ama bizdeki ölüm oranları, Türkiye’deki ölüm oranları hiçbir yerde yok ve aslında bizim madencilerimiz de pekâlâ hayatını kaybetmeden kömür çıkarabilirler. Gerekli önlemler alınmamaya devam ederse, kimse de buna ses çıkarmazsa bugün Amasra’da olanlar yarın bir başka yerde de olabilir” dedi.

Amasra Maden Kazasını Araştırma Komisyonu’ndaki görüşmeler sürüyor. TÜRK-İŞ bağlı Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) bugün komisyonda sunum yaptı. Sunumun ardından komisyon üyeleri, görüşlerini ve sorularını sendika yetkililerine iletti.

“ÜÇÜNCÜ DERECE SORUMLU SENDİKACILARDIR”

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, “Verdiğimiz 42 şehidimizin ve onlarca yaralımızın birinci derece sorumlusu ülkeyi yöneten siyasi iktidardır, ikinci derece sorumlusu o işletmeden sorumlu TKİ yöneticileridir ve üçüncü derece sorumlu da sendikacılardır. Çünkü bu tespitlerinizi, bu belgeleri buraya koyduğunuza göre, bu belgelerden benim anladığım; sorumluluğunuzu, gereğini yerine getirmediniz. Sizi vicdanınızla baş başa bırakıyorum” dedi.

“42 CANIMIZI, KÖMÜR ÜRETTİĞİMİZ İÇİN DEĞİL, O MADENDE GEREKLİ ÖNLEMLER ALINMADIĞI İÇİN KAYBETTİK”

CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu ise “Sendikaların temel amacı, bildiğimiz gibi, işçilerin menfaatini korumaktır, işçi menfaatidir. Biz, 42 canımızı, kömür ürettiğimiz için değil, aslında o madende gerekli önlemler alınmadığı ve ihmaller olduğu için kaybettik. Çünkü -biz bunu defalarca konuştuk- dünyada her yerde kömür üretiliyor ama bizdeki ölüm oranları, Türkiye’deki ölüm oranları hiçbir yerde yok ve aslında bizim madencilerimiz de pekâlâ hayatını kaybetmeden kömür çıkarabilirler. Gerekli önlemler alınmamaya devam ederse, kimse de buna ses çıkarmazsa bugün Amasra’da olanlar yarın bir başka yerde de olabilir. Halbuki bunların olmamasını sağlayabiliriz” diye konuştu.

“BU EKSİK İŞÇİ SAYISINI KİM TAMAMLAMIYOR”

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz da Sayıştay’ın maden ocağıyla ilgili raporuna dikkat çekti. Yavuzyılmaz, “Sayıştay raporunda yazıyor, diyor ki ‘2020 yılı sonu itibarıyla Amasra Müessesesi’nde 476 olması gereken pano ayak üretim işçisi sayısı 276’dır’. Otorite söylüyor, yani kim bunun karşısına söz söyleyecekse eksik kalır, yetersiz kalır. 107 olması gereken hazırlık işçi sayısı 30, 39 olması gereken barutçu sayısı 1, 53 olması gereken tarama söküm ve bakım işçi sayısı 10. Yani bu, böyle inanılmaz, dehşet verici. Bu eksik işçi sayısını kim tamamlamıyor? Türkiye Taşkömürü Kurumu mu? Hayır, onların da talep ettiğini biliyoruz. Sendika mı tamamlamıyor? Hayır, onlar da talep ediyor, bizzat hep birlikte talep ediyoruz. Kim bunu karşılamıyor? AK Parti hükümeti, inatla karşılamıyor, inatla” dedi.