Davutpaşa’da, 2008 yılında 21 kişinin hayatını kaybettiği, 115 kişinin de yaralandığı maytap atölyesindeki patlamaya ilişkin davaya yarın devam edilecek. Davutpaşalı Adalet Arayan Aileler, yarın saat 11.00’de 15. yıl dönümünde patlamanın olduğu yerde yakınlarını anacak. Aileler, anma programından sonra Bakırköy Adliyesi'nde yapılacak duruşmaya katılacak.

İstanbul'un Esenler ilçesi Davutpaşa Mahallesi’nde, 31 Ocak 2008 tarihinde Emek İş Hanı’nda bulunan bir maytap atölyesinde 21 kişinin hayatını kaybettiği, 115 kişinin de yaralandığı bir patlama meydana gelmişti.

DAVA AÇILDI

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından patlamaya ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında 10 kişi hakkında Bakırköy 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açılmıştı. Yapılan yargılama 14 Temmuz 2014 tarihinde karara bağlanmıştı.

2 SANIĞA 7,5’AR YIL, 2 SANIĞA 5’ER HAPİS VERİLDİ

Mahkeme, dönemin Zeytinburnu Belediyesi Ruhsat ve Denetleme Müdürü Rüstem Tekin ile dönemin Zabıta Müdürü Feruz Kutsal’a 7,5’ar yıl, bina sahipleri Remzi Koçyiğit ile Resul Koçyiğit kardeşlere 5’er yıl hapis cezası vermişti.

3 SANIĞA VERİLEN HAPİS CEZALARI PARA CEZALARINA ÇEVRİLDİ

Dönemin İmar ve Şehircilik Müdürleri Şevket Yıldırım ile Servet Kırna’yı 4’er yıl 2’şer ay hapis cezasına çarptıran mahkeme, bu cezayı her iki sanık yönünden de 30 bin 400 TL adli para cezasına çevirmişti. Mahkeme, dönemin diğer İmar ve Şehircilik Müdürü olan Hatice Küçükakyüz’e de 2,5 yıl hapis cezası vermiş, bu cezayı da 18 bin 200 lira adli para cezasına çevirmişti.

3 SANIK BERAAT ETTİ

Mahkeme, dönemin Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İstanbul Bölge Müdürü Atakan Tanış ve patlamanın olduğu atölyede işçi olarak çalışan Hasan Altay’ın beraatına hükmetmişti.

YARGITAY, KARARI BAZI SANIKLAR YÖNÜNDEN ONADI BAZILARI YÖNÜNDEN BOZDU

Yargıtay 12. Ceza Dairesi, sanıklar Rüstem Tekin ile Feruz Kutsal’a “taksirle ölüme neden olmak” suçundan verilen 7,5 yıl hapis cezasını, suçun “görevi kötüye kullanmak” kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini belirterek bozdu. Yargıtay ilamında, dönemin Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İstanbul Bölge Müdürü Atakan Tanış ve işçi Hasan Altay hakkındaki beraat kararlarını ve Remzi ile Resul Koçyiğit kardeşler hakkındaki 5’er yıl hapis cezalarını onamıştı. Yargıtay, dönemin İmar ve Şehircilik Müdürü Servet Kırna yönünden zaman aşımı süresinin dolduğunu kaydederek, Kırna hakkındaki davanın düşmesine karar vermişti. “Taksirle ölüme neden olma” suçundan Şevket Yıldırım ile Hatice Küçükakyüz hakkında verilen para cezalarını da bozan Yargıtay, Yıldırım ile Küçükakyüz’ün, “ihmal suretiyle görevi kötüye kullanmak” suçundan yargılanmaları gerektiğini belirtmişti.

BOZMA KARARLARI YÖNÜNDEN YENİDEN YARGILAMA YAPILDI

Yerel mahkemenin yeniden yaptığı yargılama sonucunda 17 Ocak 2019 tarihinde verilen kararlarda mahkeme, Rüstem Tekin ile Feruz Kutsal’a “görevi kötüye kullanma” suçundan 2’şer yıl hapis cezası verdi. Mahkeme, cezada indirim uygulayarak bu cezayı 1 yıl 8 aya indirerek hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına hükmetti. Şevket Yıldırım ile Hatice Küçükakyüz’e de “ihmal suretiyle görevi kötüye kullanma” suçundan 1’er yıl hapis cezası verdi. Bu cezayı 10’ar aya indiren mahkeme, sanıklar hakkında da hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi.

AYM YOLU TUTULDU

Mağdur aileler, mahkemenin bu kararlarını bireysel başvuru yoluyla Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşıdı. AYM’nin incelemesinde, “Yaşam hakkının ihlali ve etkin soruşturma yapılmamış” olması değerlendirilmesi yapıldı ve yargılamanın yeniden yapılmasına karar verildi. AYM ayrıca başvuruculara 1 milyon 200 bin TL tazminat ödenmesine de karar verdi.

DAVA YENİDEN YEREL MAHKEMEYE GELDİ

AYM’nin bozma kararından sonra davanın ilk duruşması 1 Kasım 2022 tarihinde Bakırköy 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapıldı. Mahkemenin ara kararında, AYM tarafından hakkında ‘hak ihlali’ verilen yerel mahkeme kararında imzası bulunan hâkimin, AYM’nin bu kararından sonraki yargılamada yer alamayacağından davadan çekilmesine karar verildi. Dosyaya bakması için yeni hâkim görevlendirmek için dosya, bir üst mahkeme olan Bakırköy 7. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.   

AİLELER, PATLAMANIN 15. YIL DÖNÜMÜNDE ANMA YAPACAK

Davutpaşalı Adalet Arayan Aileler, yarın ikinci duruşması yapılacak olan davadan önce saat 11.00’de 15. yıldönümü nedeniyle patlamanın olduğu yerde anma yapacak. Anmadan sonra ise 13.30’da Bakırköy Adliyesi Konferans Salonu’nda yapılacak olan duruşmaya katılacak.