Anayasa Mahkemesi (AYM), görevlerinden ihraç edilen ve yurt dışına çıkış yasağı konulan Barış Akademisyenleri lehine ihlal kararı erdi. Beş yıl sonra görülen davada AYM, yurt dışında burs kazanmasına rağmen çıkış yasağı engeline takılan akademisyenin “özel hayata saygı hakkı”nın ihlal edildiği kararını verdi.

Gazeteci Alican Uludağ’ın haberine göre “Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirgesine imza atan Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim üyesi Yard. Doç. Dr. Latife Akyüz, yerel basının hedef göstermesi ardından ihraç edildi. İhraç edilen Akyüz, Almanya’da risk altındaki akademisyenler için Philipp Schwartz İnisiyatifi’nin iki yıllık akademik bir bursunu kazandı. İhraç edilen akademisyen Akyüz, pasaportuna konulan tahdit kararı olması nedeniyle gidemedi. Akyüz ayrıca Fransa’daki üç aylık başka bir programa da katılamadı. Akyüz, yasağın kaldırılmaması üzerine avukatı Oya Meriç Eyüboğlu aracılığıyla 2016’da Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

AYM, beş yıl sonra dosyayı görüştü. 7 Eylül’de başvuruyu ele alan AYM, Akyüz’ün yurt dışındaki akademik olanaklardan yararlanamaması nedeniyle özel hayata saygı hakkının ihlal edildiğine karar verdi.

NE OLMUŞTU?

Barış İçin Akademisyenleri, 11 Ocak 2016 tarihinde “Bu Suça Ortak Olmayacağız” başlıklı bildiri yayınlamıştı. Bildiride, bölge kentlerinde 2016 yılında uygulanan sokağa çıkma yasaklarının kaldırılması ve insan hakları ihlallerine son verilmesi istenmişti.

Bildirinin ardından AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, akademisyenleri hedef alarak “Bu aydın müsveddeleri kalkıp devletin bir katliam yaptığından bahsediyor. Ey aydın müsveddeleri, siz karanlıksınız karanlık. Aydın falan değilsiniz. Sizler oraların adresini bilemeyecek kadar karanlık ve cahilsiniz” demişti.

Bunun üzerine imzacı akademisyenler hakkında “cadı avı” başlatılmıştı.