Türkiye Barolar Birliği, (TBB) Anayasa Mahkemesi üyeliği için 32 aday adayı arasından 3 ismi bugün yapacağı seçimle belirledi. Gazete Duvar’dan Müzeyyen Yüce’nin haberine görebu isimler, Kenan Yaşar, Zülal Erdoğan ve Talat Göğebakan olarak belirlendi.

Afyonkarahisar Baro Başkanı olarak görev yaparken 2010 yılında TBMM tarafından AYM üyeliğine seçilen Celal Mümtaz Akıncı, yaş haddinden dolayı 31 Ocak 2022 tarihinde emekliye ayrılacak. Anayasaya göre, 83 baro başkanı Akıncı'nın yerine 45 yaşını doldurmuş olan serbest avukatlar arasından üç aday belirliyor. Söz konusu üç aday arasından bir kişi ise TBMM'de yapılacak oylamada AYM üyeliğine seçilecek.

TBB, ADAY BELİRLEMEK İÇİN TOPLANDI

Türkiye Barolar Birliği’nin üç adayı belirlemek üzere 83 baro başkanının katılımıyla düzenlediği toplantı, TBB’de gerçekleştirildi. Ankara’daki baro başkanları toplantısında belirlenecek üç aday için baro başkanlarının tek oy kullanma hakları varken, TBB Başkanı Erinç Sağkan'ın oy hakkı bulunmuyor. Sabah 09.00’da başlayan seçimler 17.00’de sona erdi.

28 AVUKAT AYM ÜYELİĞİ İÇİN YARIŞIYOR

AYM üyeliği için şu ana kadar 37 avukatın başvuru yaptığı, çekilenlerle birlikte 28 avukatın seçimlerde yarıştığı öğrenildi. Başvuru yapanlar arasında Muğla Baro Başkanı Cumhur Uzun, Çorum Baro Başkanı Kenan Yaşar, Diyarbakır Barosu üyesi Zülal Erdoğan, İstanbul Barosu üyesi Süreyya Turan’ın isimleri öne çıktı.

YEŞİLBOĞAZ, KADINLAR LEHİNE ADAYLIKTAN ÇEKİLDİ

AYM üyeliği adaylığı için seçime giren eski Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, kadın adaylar lehine seçimden seçildi. AYM’de kadın üye bulunması gerektiğine dikkat çeken Yeşilboğaz, “Kadın adayları desteklemek için TBB’de yapılan AYM üyeliği seçiminde adaylıktan çekildim. Kadın örgütlerinin de talebiyle AYM üyeliği için kadınların ön planda olması önemli” ifadelerine yer verdi.

TKDF DE ‘KADIN ADAY’ ÇAĞRISI YAPMIŞTI

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF) da AYM'ye aday belirlemek üzere 3 isim seçecek olan baro başkanlarına çağrı yapmış, “Toplumsal cinsiyet eşitliğine ve toplumsal gerçekliğimizin meselelerine duyarlı kadın aday adayı belirleyin” demişti.

AYM ÜYELİĞİ İÇİN ÜÇ İSİM BELLİ OLDU

AYM üyeliğine aday belirlemek için 83 baro başkanının oy kullandığı seçimlerde TBMM’ye sunulacak 3 isim belli oldu. Baro başkanları tarafından yapılan oylamada, en çok oyu alan ilk üç aday Çorum Barosu Başkanı Kenan Yaşar Diyarbakır Barosu üyesi Zülal Erdoğan ile Erzurum Baro Başkanı Talat Göğebakan olarak belirlendi.