Türkiye'nin katılmak için başvurduğu Avrupa Birliği'nin "Yapılandırılmış Daimi İşbirliği" (PESCO) adlı askeri projesi için Avusturya engel çıkardı. Avusturya, Türkiye'nin PESCO'ya katılmak için yaptığı başvuruya "demokratik değerlerindeki bozulma" nedeniyle karşı olduğunu açıkladı. Avusturya Savunma Bakanı Klaudia Tanner, "Türkiye’nin AB’nin önde gelen savunma ve güvenlik projelerinden birine üçüncü ülkelerin kabulü için gereken şartları yerine getirmediğini" belirtti.

"YAKIN GELECEKTE KATILACAĞINI SANMIYORUM"

Welt am Sonntag adlı gazete konuşan Avusturya Savunma Bakanı, "Anlaşmanın 2. maddesi, Birlik üyesi olmayan üçüncü devletlerin AB’nin demokratik değerlerini paylaşması ve AB ile iyi komşuluk ilişkileri içerisinde olması gerektiğini açıkça belirtiyor. Şu anda Türkiye ile AB arasında önemli savunma ve güvenlik konularında bir diyalog bulunmuyor. Bu nedenle Türkiye’nin yakın gelecekte AB savunma politikasına katılacağına inanmıyorum” yorumunda bulundu.
AB, NATO ortaklarıyla işbirliğini ve birlikte çalışabilirliği teşvik etmek ve “AB içinde ve ötesinde askeri hareketliliği geliştirmek” amacıyla 2020 sonbaharında üçüncü ülkeleri PESCO’ya davet etmeye başlamış, ABD, Kanada ve Norveç PESCO projesine katılmıştı.