Avustralya’da bu Cuma saat 18.00’den itibaren Kovit-19 tedbirleri yumuşuyor, açık havada ve kalabalık alanlarda maske kullanım zorunluluğu kalkıyor.

Avustralya, bir yıldır uygulanan kalabalıkta maske takma yasağını kaldırıyor. “Bulundurmak” zorunlu olsa da, Avustralyalılar kalabalıkta dahi maskesiz dolaşabilecek. Geçtiğimiz yaz aylarında zirveyi gören ve Avrupa’ya oranla salgını daha hafif geçiren Avustralya’da, sonbahardan bugüne günlük vaka sayısı en fazla 5 ila 30 arasında seyrediyor. Yılbaşından bu yana ise günlük görülen vaka sayısı günde 10’un altında.

İKİ ELİN PARMAĞINI GEÇMİYOR

Dokuz8Haber’e konuşan SBS Türkçe’den gazeteci İsmail Kayhan, halkta uzun süredir yeni vaka görülmediğini, yani virüs dolaşımda olmadığını aktarıyor. İki elin parmaklarını geçmeyen vakalar ise genellikle yurtdışından gelen Avustralya vatandaşları kaynaklı olarak görülüyor. Özellikle yurtdışından gelenlerin tutulduğu karantina otellerindeki görevliler arasında az sayıda vaka görülebiliyor.

STADYUMLARDA YÜZDE 75 KAPASİTE

Gazeteci İsmail Kayhan, Cuma 18.00’de maskeden kurtulacaklarını, ama önlemlerin tamamen kalkmadığını söylüyor. “Yasaklar tedbir olarak hâlâ var, ama oldukça sınırlı. Toplu taşıma araçları ve takside maske zorunlu olmaya devam edecek. İnsanların yanlarında maske bulundurma zorunluluğu da bulunuyor. Başka kaydadeğer bir yasak bulunmuyor” diyen İsmail Kayhan, stadyumların kapasitesinin de yüzde 75’e kadar yükseltildiğini belirtiyor. Avustralya’ya sadece Avustralya vatandaşları girebiliyor. Yurtdışından gelenler doğrudan karantina otellerine götürülüyor ve 14 gün süreyle karantinada kalmaları gerekiyor.