Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, Batman Barosu avukatlarından Orhan Alphan’a yönelik 14 Nisan 2022 tarihinde adliye binası içerisinde yaşanan polis saldırısının karar  duruşması Batman 1’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya Batman, Van, Antep, Adıyaman, Şırnak, Barolarının başkanları ile onlarca avukat katıldı. Duruşmada Avukat Orhan Alphan mahkemenin tarafsız ve bağımsız olmadığını ve adil bir yargılama yapacağına inanmadığını belirterek beyanda bulunmayacağını söyledi. Duruşmada söz alan Baro başkanları ve avukatlar Mahkeme’den adil bir hüküm kurulmasını talep etti. Batman Barosu Başkanı Erkan Şenses duruşmada mahkeme hakiminin bir önceki celse verdiği ara kararlarla tarafsız olmadığını ortaya koyduğunu, bu nedenle kendisinden adil bir hüküm beklemediğini belirterek, beyanda bulunmayacağını söyledi. Şenses'in beyanı ve çağrısı sonrası avukatlar şekli yargılamanın parçası olmamak adına duruşmayı terk ettiklerini belirtti.

EN ALT SINIRDAN CEZA

Mahkeme verilen kısa aranın ardından açıkladığı kararla sanık polis memuruna alt sınırdan 8 ay 20 gün hapis cezası vererek bu cezayı da 5 yıl suç işlememesi koşuluyla hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi.

'KINIYORUZ'

Duruşma sonunda Batman Adliyesi önünde basın açıklaması yapıldı. Açıklamada konuşan  Şenses “Öncelikle katılan Baro başkanları ve Baro yöneticilerine göstermiş oldukları dayanışma nedeniyle kendilerine teşekkür ediyorum. Batman 1. Asliye Ceza Mahkemesi hakimi Mert Kara’yı kararından dolayı kınıyoruz ve kararı kabul etmiyoruz, kolluk mensuplarının yargı eliyle bir imtiyazlı sınıf haline getirildiği, kararın avukat düşmanlığının bir parçası olduğunu üzülerek görüyoruz. Hukuk kurallarının herkes için eşit bir biçimde uygulanmasının mücadelesini vereceğiz. Üstünlerin hukununa değil, hukukun üstünlüğünü savunuyoruz” dedi.