Hollanda TTF'de eylül vadeli doğal gaz fiyatı bugün 21,5 euro, yani yüzde 10,83 artarak megavat saat başına 220 euro seviyesine kadar yükseldi. Ağustos vadeli gaz fiyatı da megavatsaat başına 196,32 euro seviyesinde.

AVRUPA BİRLİĞİ GAZ KULLANIMINI AZALTIYOR

Avrupa Birliği enerji bakanları, Rusya'nın Kuzey Akım Boru Hattı üzerinden gaz akışını tamamen kesmesi ihtimaline karşı doğalgaz tüketimini yüzde 15 azaltma kararı aldı. AB ülkeleri, Ağustos-Mart arasında tüketimi kısacak.

Avrupa Birliği açıklamasında, "Gaz talebini azaltmasının amacı, enerjiyi sürekli bir silah olarak kullanan Rusya'nın gaz akışını tamamen ya da kısmen kesme olasılığına karşı kış öncesi yeterli tasarrufu yapmak" denildi.

BAZI ÜLKELER MUAF

Başka ülkelerin boru hatlarına bağlı olmayan ve alternatif gaz kaynağı bulunmayan üye ülkelerin tüketim azaltımından muaf tutulabilecek. Ayrıca elektrik üretiminde doğalgaza bağlı olan ülkeler de anlaşmadan muaf tutulacak.

Ülkeler ayrıca gaz depolama hedeflerini aşmaları durumunda büyük ölçüde doğalgaza bağlı olan kritik endüstriler için ya da geçen yılki doğalgaz tüketimleri, önceki 5 yıla oranla en az yüzde 8 artmışsa anlaşmanın kurallarının hafifletilmesini isteyebilecek.