Başta Almanya olmak üzere, birçok Avrupa ülkesi corona virüsü salgını zamanı işten çıkardıkları ya da başka iş bulan havaalanı çalışanlarının yokluğunu derinden hissetmeye başladı. Almanya sokaklarında, yarı Türkçe, yarı Almanca “havaalanına işçi aranıyor” ilanları asılıyor.

Sadece Almanya'da 7200 havaalanı çalışanına ihtiyaç var. Bunlar güvenlik personeli, check-in personeli, yer hizmetleri ve bavulları yükleyenler olarak belirlendi.

“SAATLİK 15.50 EURO MAAŞ”

Almanya ve Doğu Avrupa'dan ihtiyaç karşılanamayınca, 7200 Türk işçisi getirmek için ilgili bakanlıktan izin alındı. Ancak süreç uzuyor ve Türk işçilerin gelişi çok yavaş. Önceden başvurup gelenler dışında, son kararın ardından şu ana kadar kaç kişinin geldiği belli değil.

Türkiye’den gelen bu işçilere saati net 15.50 euro verilirken bir işçinin haftada en az 48 saat çalışacağı da duyuruldu.

Frankfurt, Londra, Amsterdam, Zürih gibi kentlerde kayıp bavullardan dağlar oluştu. Uçaktan indikten sonra bavul bekleme süreleri 3-4 saati buluyor. Check-in ve güvenlik personeli açığı nedeniyle, Avrupa'dan çıkışlarda da beklemeler iki katını aştı. Kayıp bavul sayısı, normal sezonun beş katına çıktı.

“BAVUL KAYBOLUNCE NE YAPMALI?”

Avrupa’da bir havalimanına iniş yaptığınızda bavulunuz kayıpsa kayıp masasına ve ilgili havayoluna mutlaka bilgi verilmesi tavsiye ediliyor bu sorun için e-postanın yeterli olmayacağı açıklanırken mutlaka iadeli- taahhütlü yazı gönderilmesi de öneriliyor. Normalde birçok hava yolu, bulunan kayıp bagajı yolcunun adresine gönderiyor. Ama bazıları da yapmıyor. Bu nedenle bavulunuz bulunduğunda gidip havaalanından almanız gerekiyor.

“BAVUL BAŞI 1400 EURO”

Bavulu kaybolan yolcunun bunu 21 gün içinde bildirmesi gerekirken. Kayıp bavullar için alınabilecek maksimum tazminat ise 1400 eurodur. Ödenen tazminatların ortalaması ise 300 euroyu buluyor.

İçindeki eşyaların faturası ya da kaydı varsa, bu para en fazla 1400 euroya çıkıyor çıkıyor. Çok değerli ve faturası olmayan şeyleri bavula koymamanız öneriliyor.

almanya-aligulen