Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, Türkiye'ye 500 milyon euroluk yeşil finansman sağlanacağını açıkladı. Açıklama EBRD Finansal Kurumlardan Sorumlu Türkiye Başkan Vekili Arthur Poghosyan'dan gelirken, Yeşil Ekonomi Finansman Fonu kapsamında sağlanacak finansmanın, Türkiye'deki yeşil dönüşümü desteklemek amacıyla verileceğini söyledi. 

"TÜRKİYE'NİN YENİ İKLİM TAAHHÜTLERİYLE UYUMLU"

Poghosyan, konuya ilişkin açıklamasında, "Bu miktar, bankanın Türkiye'de bugüne kadarki enerji verimliliğiyle ilişkili fonları arasında en büyüğü. Fonun büyüklüğü ve dizaynı, Türkiye'nin yeni iklim taahhütleriyle uyumlu" dedi. GEFF kapsamında Türkiye'deki banka ve leasing şirketlerine finansman sağlanacağını anlatan Poghosyan, bu kuruluşların da uygun şartları sağlayan yeşil projelere yatırım yapan şirket ve işletmeleri destekleyeceğini söyledi. 

'YEŞİL DÖNÜŞÜM' İÇİN DESTEK

Poghosyan, amaçlarını ise "Daha yeşil bir finansal sistem, Türk iş dünyasının uluslararası sermayeye erişmeye devam etmesini sağlamanın ve 2053'e kadar net sıfır emisyon taahhüdüne ulaşması için gereken yatırımları desteklemenin anahtarı. Program, Türk şirketleri ve finansal kurumlarının rekabet gücünü artırmayı, Türkiye'nin finansal sisteminin yeşil büyüme hedeflerini daha iyi desteklemesini sağlayacak şekilde dönüşümünü hızlandırmayı amaçlıyor" sözleriyle aktardı. 

TÜRKİYE'YE 15,5 MİLYAR EURO

EBRD, Türkiye'de bugüne kadar 371 projeye 15,5 milyar euro kaynak sağladı. Bankanın 2020'de 1,7 milyar euro olan yatırımı, 2021'de 2 milyar euroya ulaşarak rekor seviyeye çıktı.