Altın, Batı yaptırımları nedeniyle yurt dışında tutulan bazı varlıklarına erişimde kısıtlamalarla karşı karşıya kalan Rusya Merkez Bankası için "çok önemli bir varlık" olarak değerlendiriliyor.

AB Dönem Başkanı Çekya'nın açıklamasına göre, Brüksel'deki toplantıda Rusya'ya yönelik yeni yaptırım paket onaylandı. Söz konusu tedbirler yarın AB Resmi Gazetesi'nde yayımlanarak yürürlüğe girecek.

Pakete göre, bazı Rus yetkililer ve kurumların mal varlıkları dondurulacak. Yaptırım listesine eklenecek kişilere seyahat yasağı uygulanacak. Rusya'dan altın ve mücevher ithalatı yasaklanacak.

Daha önce uluslararası ödeme sistemi SWIFT'ten çıkarılan Rusya'nın en büyük bankası Sberbank'ın varlıkları dondurulacak. Uygulanan yaptırımların dünya çapında gıda ve enerji güvenliğini tehlikeye atmaması sağlanacak.

Yeni tedbirler, AB yaptırımlarını G7 ülkeleri ile uyumlu hale getirecek. Mevcut yaptırımların uygulanmasını güçlendirecek ve yasal boşlukları dolduracak. AB liderleri, daha önce "yaptırımları güçlendirmek için çalışmaya devam edecekleri" taahhüdünde bulunmüştü.