Programın açılış konuşmasını yapan Atakum Kırsal Hizmetler Müdürlüğü’nde görevli Ziraat Yüksek Mühendisi Eylem Oktay Aktaş, projenin amacı ve belediyenin yürüttüğü kırsal kalkınma çalışmaları hakkında bilgi verdi. Ziraat Yüksek Mühendisi Aktaş, Kayagüney Mahallesi’nde yetiştirilen kestanenin önemli bir ürün olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

“Kayagüney Mahallesi’nin kestanesi çok meşhur ve lezzetli. Bu ürünü farklı çalışmalarla katma değerli ürünlere dönüştürebilmek daha da önemli. Çölyak denen bir hastalık var. Çölyak hastalarına buğday unundan yapılan ürünler alerji yapıyor. Bu ölüme kadar götürebiliyor. Kestane unu çok değerli. Kestane unundan bisküvi, ekmek gibi ürünler yapılabiliyor. Bu ürünler buğday ununu tüketemeyen insanların alternatif olarak tercih ettiği ürünlerden. Kestane konusunda bizimle iletişime geçerseniz, Kayagüney’in kestanesini un haline getirip daha değerli hale getirebilir ve bunu kooperatifimiz aracılığı ile de raflara koyabiliriz." 

Programda, Samsun İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, İçişleri Bakanlığı’nın yaşama geçirdiği Kadın Destek Uygulamasını (KADES) ve Uyuma Projesi'ni mahalle sakinlerine tanıttı. Kırsal Hizmet Hizmetler Müdürlüğü’nde görevli Ziraat Mühendisi Nilgün Erdem atalık tohumlar hakkında bilgi verirken, Veteriner Hekim Ali Kılıç da hayvancılık konusunda konuştu. Veteriner Hekim Kılıç, Atakum Belediyesi ve Samsun Karadeniz Rotary Kulübü iş birliğiyle yaşama geçirilen Jersey Projesi ile ilgili de yurttaşların sorularını cevapladı. 

Atakum Kadın Girişimi, Üretim ve İşletme Kooperatifi Yönetim Kurulu üyelerinden Berna Ataş, kooperatifin çalışmalarını anlattığı sunumunda tarımla uğraşan yurttaşlarla yapılacak iş birliğinin önemine dikkat çekti. Mahalle sakinleri, İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü Özcan Çoluk’un yağmur suyu hasadı ile su tasarrufu konusundaki açıklamalarını dinledi. Sosyal ve Kültür Hizmetleri Müdürlüğü çalışanı Ecem Üner’in mahalle sakinlerine tek tek belediye çalışmalarını anlattığı programda ise Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü öğrencilerinin yurttaşlarla yaptığı anket ilgi gördü. Program sonunda yurttaşlara atalık tohum, öğrencilere de çocuk hikaye kitapları dağıtıldı.