AstraZeneca ve BioNTech/Pfizer'ın koronavirüs aşılarının kombinesi koronavirüea karşı daha fazla koruma sağladığı kaydedildi.

Almanya'da bulunan Saarland Üniversitesi'nde AstraZeneca ve BioNTech/Pfizer aşılarının kombine edilerek 250 kişi üzerinde yapılan klinik araştırmanın geçici sonuçları açıklandı. Buna göre traZeneca ve BioNTech/Pfizer aşılarının kombine edilerek uygulanmasının bağışıklığı daha fazla güçlendirdiği tespit edildi.

ARAŞTIRMADA ÜÇ GRUBA FARKLI AŞILAR VERİLDİ

DW Türkçe'de yer alan habere göre, araştırmada oluşturulan üç gruptan birincisine iki doz Biontech/Pfizer, ikincisine iki doz AstraZeneca ve üçüncüsüne ise bir doz BionTech, bir doz da AstraZeneca enjekte edildi. Ardından yapılan incelemeler sonucunda iki doz BioNTech/Pfizer aşısı ile iki aşının kombinasyonunu olanlarda bağışıklık tepkisinin, iki doz AstraZeneca uygulananlardan daha fazla olduğu; hatta kombine aşı olan kişilerin bağışıklığının, sadece BioNTech-Pfizer aşısı olanlardan biraz daha fazla güçlendiği tespit edildi.

KOMBİNE AŞI DAHA FAZLA ANTİKOR OLUŞTURUYOR

Araştırmada sadece BioNTech/Pfizer uygulaması ve kombine aşılamadan sonra daha fazla antikor oluştuğu ve virüse karşı savaşan T hücrelerinin de harekete geçtiği saptandı. Araştırmacılar, tespit edilen bu farkın "şaşırtıcı" olduğuna işaret etti.

ARAŞTIRMA HENÜZ BİLİMSEL BİR YAYINDA YAYINLANMADI

Ayrıca Saarland Üniversitesi'nden yapılan açıklamaya göre araştırmanın sonuçlarının geçici olduğu ve bilimsel bir yayında henüz yer almadığı belirtilerek sonuçların dikkatli bir şekilde değerlendirilmesi gerektiği kaydedildi.Yaş ve cinsiyet gibi faktörlerin dahil edilmediği araştırmada aşı kombinasyonunun muhtemel yan etkilerinin de ölçülmediği vurgulandı.

DİĞER ARAŞTIRMALARDAN BENZER SONUÇLAR ELDE EDİLİRSE...

Araştırmacılar, diğer araştırmalardan da benzer sonuçlar elde edilmesi durumunda bu iki aşının kombine edilerek uygulanması seçeneği üzerinde "yoğun" şekilde düşünülmesi gerektiği tavsiyesinde bulundu.