Assos Antik Limanı’nda “kaya ıslahatı” adı altında gerçekleştirilen tahribatı görüntülemek ve belgelemek isteyen Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği ve Assos Dostlarının, kolluk kuvvetleri tarafından durdurularak ifadeleri alındı. “Afet bölgesine izinsiz girme” üzerine bir tutanak imzalayan gönüllüler, tutanağın kopyasını alamadıklarını söyledi.

İNŞAATIN ACİLEN DURDURULMASI İÇİN İŞLEM YAPILMASI İÇİN KAYMAKAMLIĞA BAŞVURULMUŞTU

Bianet'te yer alan habere göre Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıları Koruma Derneği ve Assos Dostları, Assos Antik Limanı’nda “Assos Kaya Islahı İnşaatı” adı altında yapılan işlemlere karşı 24 Eylül Cuma günü inşaatın acilen durdurulması ve sorumlular hakkında işlem yapılması için Ayvacık Kaymakamlığı’na başvurmuş, Ayvacık Cumhuriyet Baş Savcılığı’na da suç duyurusunda bulunmuştu. 

ALANA GİDEN DOĞA SAVUNUCULARI YIKIMLA KARŞILAŞTI

İnşaatın durdurulup durdurulmadığını görmek için alana giden doğa ve yaşam savunucuları yıkımın son hızla devam ettiğini de açıkladı.

tahribat

"MÜTHİŞ BİR DOĞA VE TARİH KATLİAMI VAR"

Konuya ilişkin açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Şu anda Assos antik limanında müthiş bir doğa ve tarih katliamı var. İş makinaları son sürat çalışıyor. İğne ile kuyu kazar gibi çalışılması gereken, ülkemiz ve dünya için çok kıymetli olan bir antik kentte kepçelerle, kırıcılarla hafriyat ve teraslama yapılıyor ve geniş alanlar açılıyor. Acaba bu kırıcılar ve kepçeler çalışırken neler yok oluyor? Çalışma alanın hemen yakınlarında antik yollar, binalar, yapılar var. Bu durumu aklımız ve vicdanımız almıyor."

"TUTANAK İMZALATTIRILDI, KOPYSI VERİLMEDİ"

“Tel örgünün dışında ve alandan çıkarken yapılan bir ihbar üzerine kolluk tarafından durdurulduk. Kimliklerimiz istenildi ve ifademiz alındı. ‘Afet bölgesine izinsiz bir kez daha girmememiz’ konusunda bir uyarı içeren bir tutanak imzalattırıldı.  Tutanağın bir kopyasını istememize rağmen alamadık, fotoğrafını çekmemize de izin verilmedi."

"SUÇ DUYURUSU BAŞVURUMUZUN ACİLEN İŞLEME KONULMASINI İSTİYORUZ"

“Ayvacık Kaymakamlığı’nı, Çanakkale Valiliği’ni, Çanakkale Kültür Varlıkları ve Tabiat Varlıkları Kurulları yetkililerini, müze müdürlüğünü, Kazı başkanlığını, Cumhuriyet Savcılığını, yöremizin vekillerini ve kamuoyunu bu katliamı bir an önce durdurmaya çağırıyoruz. Suç duyurusu başvurumuzun çok acilen işleme konulmasını istiyoruz.”

Ne olmuştu?

Assos Antik Kenti'nde geçtiğimiz yıllarda bazı tesislerin çatısına ve yola kayaların düşmesinin ardından AFAD tarafından bölgede inceleme yapılarak bir rapor hazırlandı. Assos Antik Kenti'nin yamaçlarında bulunan kayaların risk oluşturduğu belirtilen raporun ardından Çanakkale Valiliği Assos'taki tesislerin 500 gün kapatılması kararı vererek kayaların güvenli hale getirilmesi ile ilgili hazırlanan projenin ihale sürecini başlattı. ‘Assos Antik Liman’da bulunan kayaların düşmesini engelleme projesi’ kayaları yok etme projesine dönüştü.