ASM'lerin elektriği “ticarethane” olarak fiyatlandırılmasından kaynaklı faturaların şiştiğine dikkati çeken SES Antalya Şubesi Eşbaşkanı Dr.Kaan Taşer, birinci basamak sağlık kurumlarının kapanmayla karşı karşıya kalındığını söyledi. 

Yılbaşında zamlanan elektrik fiyatları halkı ve esnafı zor durumda bıraktığı gibi halk sağlığını da olumsuz etkiliyor. Yüksek gelen faturalar nedeniyle birçok Aile Sağlığı Merkezi (ASM) zor günler geçiriyor. Her türlü ihtiyacı hekimlerce karşılanan Aile Sağlığı Merkezlerinin elektriği “ticarethane” olarak fiyatlandırıldığı için faturalar hayli kabarık geliyor.

Konuya dair görüştüğümüz aynı zamanda aile hekimi de olan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri (SES) Antalya Şubesi Eşbaşkanı Dr. Kaan Taşer, Sağlık Bakanlığı'na bağlı kurulan ASM'lerin sözleşmeli aile hekimleri tarafından “işletilen” ve her türlü giderleri doktorların cari ödemesinden karşılanan kamu sağlık kurumları olduğunu hatırlattı.

'CARİ BÜTÇE AŞILDI'

ASM'lerinin elektriğinin “ticarethane” olarak fiyatlandırılması nedeniyle elektrik faturaları hayli kabarık geldiğini belirten Taşer, "Her mahallede her köyde ücretsiz sağlık hizmeti sunan, her türlü ihtiyaçları aile hekimlerince karşılanan aile sağlığı merkezleri, son aylarda fahiş artan elektrik, doğalgaz, akaryakıt zamlarıyla artan giderler yüzünden kapanma tehlikesi yaşıyor. Ayrıca kamu kurumu olduğu halde elektrik, su, doğalgaz, internet tarifeleri ‘ticarethane’ olarak fiyatlandırılması, ücretsiz sağlık hizmeti veren aile sağlığı merkezlerine ve giderlerini üstlenen aile hekimlerine yapılan bir haksızlıktır. Elektrik tarifelerine gelen son zamlardan sonra ASM giderleri verilen cari bütçeyi aşmıştır" dedi.

VERİLEN SÖZLER TUTULMADI

"Aile hekimliğine geçildiği ilk yıllarda aile sağlığı merkezlerinin gider kalemlerinin ‘kamu kurumu’ tarifesinden tahsil edileceği söylense de, bu böyle olmamış örneğin elektrik, su faturaları ‘ticarethane’ olarak düzenlenmiş, sağlık idaresi bu sorunu da görmezden gelmiştir" diyen Taşer, bu haksız durumun son zamlarla telafi edilemez bir hal aldığını ifade etti. Taşer, "Bu hatanın bir an önce düzeltilmesini, aksi takdirde birçok aile sağlığı merkezinin kapanma tehlikesiyle karşılaşacağını, halkın sağlık hakkının ve halk sağlığının telafisi mümkün olmayan zararlar göreceğini öngörerek, sağlık bakanlığı yetkililerinin konuyla ilgili acil önlemler almaya davet ediyoruz" diye konuştu.