Mali’de askeri darbeyle alıkonulan Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita istifa ettiğini açıkladı. Askeri yönetim, “uygun zaman”da seçime gidilmesi sözü verdi.

Akşam saatlerinde bir grup asker tarafından konutundan alınarak başkent Bamako'ya 15 kilometre mesafedeki Kati garnizonuna götürülen Keita, devlet televizyonundan kısa bir konuşma yaptı.

MECLİSİ VE HÜKÜMETİ FESHETTİ

Orduyu düzeltme konusunda başarısız olduğunu söyleyen Keita, 10-12 Temmuz'da düzenlenen eylemlerde yaşanan can kayıpları nedeniyle de pişmanlık duyduğunu dile getirdi. Meclisi ve hükümeti de feshettiğini kaydeden Keita, "İktidarda kalmak adına kan dökülmesini istemiyorum" ifadesini kullandı.

“GÜCÜ ELİMİZDE TUTMA NİYETİNDE DEĞİLİZ”

The Guardian'da yer alan habere göre, darbenin ardından yönetimi ele alan askerler televizyondan bir açıklama yaptı. Açıklamada, "Gücü elimizde tutmak niyetinde değiliz" ifadeleri kullanıldı. Mali'de artan 'kaos, güvensizlik ve anarşi' ortamı nedeniyle yönetime el koydukları belirtildi. "İnsanların İyiliği İçin Ulusal Komite" adına konuşan Col Maj Ismaël Wagué, “uygun bir zamanda” genel seçime gidileceğini söyledi.

14 KİŞİ HAYATINI KAYBETMİŞTİ

Keita göreve 2013 yılında gelmiş ve 2018'de yeniden seçilmişti. Mali'de hükûmete yönelik yolsuzluk, kötüye giden ekonomi ve yetersizlik tepkilere neden olurken geçen ay anayasa mahkemesinin Mart'ta ve Nisan'da yapılan genel seçim sonuçlarını tersine çeviren kararı halkın sokaklara çıkmasına neden olmuştu. Protestolar sırasında polis şiddeti nedeniyle en az 14 kişi hayatını kaybetmişti. https://dokuz8haber.net/dunya/afrika/malide-darbe-girisimi-iddiasi-cumhurbaskani-ve-basbakan-tutuklandi/