Koronavirüs (Covid-19) salgını ile mücadele kapsamında uygulanmaya başlanan aşılama süreci durma noktasına geldi. Günlük 1,5 milyon doz kapasite olmasına rağmen, son iki haftadır aşılamanın hafta sonları 60 bin, hafta içi ise günlük 160-180 bin seviyesine kadar gerilediği kaydedildi.

SON 6 AYIN EN DÜŞÜK SEVİYESİ

Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’de en az iki doz aşısını yaptıranların toplam nüfusa oranı yüzde 60’a ulaştı. Ancak giderek yavaşlayan aşılama, son 6 ayın en düşük seviyesine geriledi. Yapılan aşıların artık büyük bir bölümünü ise 2'nci ve 3'üncü dozlar oluşturuyor.

Türkiye gazetesinden Yücel Kayaoğlu'nun haberine göre, günlük ilk doz aşı sayısı 30 binler seviyesine kadar düşerken, hafta sonları bu rakam 15 bine kadar geriledi. Aşılama hızının beklentilerin altında kalması, toplum bağışıklığına ulaşılmasını da geciktiriyor. Hâlen aşısını yaptırmayan yaklaşık 14 milyon kişi bulunuyor.

TAM AŞILILARDA ZATÜRRE GÖRÜLMÜYOR

Hastanelerde Covid-19 zatürresi nedeniyle tedavi gören hastaların yüzde 80’inin ya aşısız, ya da aşı sürecini tamamlamayanlar olduğu belirtiliyor. Tam aşılı olanlardaki zatürre oranının ise sıfıra yakın bir değerde olduğu kaydediliyor.