Çin Komünist Partisi’nin İngilizce yayın organı Global Times, Sinovac firmasının Brezilya’daki denemelerinde elde edilen yüzde 50.38’lik koruma oranını Çinli uzmanlara sordu. Uzmanlar, "Aşı ne kadar çok virüs saldırısına uğrarsa koruma oranı o kadar düşük olur" açıklamasını yaptı.

Çin Komünist Partisi’nin İngilizce yayın organı Global Times, Sinovac firmasının Brezilya’daki denemelerinde elde edilen yüzde 50.38’lik koruma oranını Çinli uzmanlara sordu. Uzmanlar, "Aşı ne kadar çok virüs saldırısına uğrarsa koruma oranı o kadar düşük olur" açıklamasını yaptı. Uzmanlar Brezilya’daki faz-3 denemelerinin salgının yoğun olduğu bir dönemde ön cephede yer alan sağlık çalışanlarına odaklanması ve ileri yaşlardaki kişileri de içermesi nedeniyle sonuçların bu şekilde çıkmasının normal olduğu yorumunu yaptı.

"ORTAMDAKİ ENFEKSİON RİSKİNE DE BAĞLI"

Çin Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi’nden Shao Yiming, bu konuda yaptığı değerlendirmede ise “Sağlık çalışanlarının virüse daha fazla maruz kaldığını, bunun da aşının koruma oranını düşüreceğini” söyledi.  Shao, “Bir aşı virüs tarafından ne kadar çok saldırıya uğrarsa, koruma oranı o kadar düşük olur” dedi. Sinovac aşısının Brezilya’daki deneme ortamının Pfizer aşısının ortamından üç kat, Moderna aşısınınkinden de altı kat daha riski olduğunu söyleyen Shao, bir aşının koruma oranının sadece etkinliğine değil, aynı zamanda ortamdaki enfeksiyon riskine de bağlı olduğunu belirtti.

"HASSAS SİSTEM KORUMA ORANINI DÜŞÜRÜYOR"

Çinli uzman, Brezilya’da açıklanan yüzde 50.38 oranında en hafif vakaların bile değerlendirmeye alındığını söyleyerek Sinovac’ın kullanıldığı bu “hassas sistemin” de koruma oranını düşürdüğü yorumu yaptı.

"YETERİNCE İYİ"

Haberde, Pekin Üniversite Hastanesi’nden enfeksiyon hastalıkları uzmanı Wang Guiqiang’in de benzer bir yorumu yer aldı. Katılımcıların neredeyse tamamının sağlık çalışanı olduğunu söyleyen Wang, “Aşı böylesine yüksek risk altındaki bir nüfusta ağır hastalığı yüzde 100 önleyebildi, hastalık oranını etkili biçimde kontrol altına alabildi ve insanların en az yüzde 50’sini enfeksiyondan korudu. Bu, yeterince iyi” dedi.