Asgari ücretin vergi dışı bırakılması, asgari geçim indiriminin kaldırılması ve zam oranlarındaki farklılıklar işçi, memur ve emeklilerde ücretlerin yeniden düzenlenmesi talebini gündeme getirdi. Özellikle maaşları asgari ücretin altında kalan kesimler ile gelir vergisi muafiyetinden nasıl etkileneceği net olarak açıklanmayanlar merak içinde.

MEMUR VE EMEKLİ MAAŞLARI NE OLACAK?

Asgari ücret zammının ardından "Memur maaş zammı ne olacak?" sorusu gündeme geldi. Milyonlarca memur ile memur emeklisine gelecek yıl için yüzde 5+7 oranında zam yapılmıştı. Asgari ücrete yapılan zam ile pek çok kişinin maaşı asgari ücret seviyesine indi. Memur sendikaları acilen yeni düzenleme isterken, iktidarın ek protokolle "enflasyon farkının üzerini tamamlamayı" öngördüğü belirtiliyor.

ASGARİ ÜCRETİN ALTINDAKİ KAMU İŞÇİLERİ

Asgari ücretin net 4 bin 253 olması, kamu işçileriyle yapılan toplu iş sözleşmesini kadük hale getirdi. Sayıları 1 milyona yaklaşan kamu işçisi için yaz aylarında imzalanan protokolde taban ücretler 4 bin 100 TL’ye çekilmişti. Buna göre, ilk  yıl için yüzde 12+5 zam yapılan işçilein asgari ücretin altında kalması büyük bir sorun oluşturuyor. 

GELİR VERGİSİNDEN KİMLER MUAF OLACAK?

Yeni karara göre asgari ücretten gelir ve damga vergisi alınmayacak. Memur ve işçi maaşlarının asgari ücret kadar olan kısmından da gelir vergisi kesintisi yapılmayacak. Ancak asgari ücretin üzerinde alanların durumuyla ilgili net bir açıklama yok. Bu konuda düzenleme yapılacağı ve yeni vergi oranları belirlenebileceği ifade ediliyor. Özellikle memurlar vergi kesintilerinin maaşlarında yüksek düşüşlere yol açabileceği endişesiyle, vergi dilimlerinin düzenlenmesini ve gelir vergisinden muaf tutulmayı talep ediyor.

DÜŞÜK MAAŞ ALAN EMEKLİLER

Çok sayıda emekli 2 bin liranın altında maaş alırken, özellikle Bağ-Kur ve işçi emeklilerinin maaşları da tartışma yaratıyor. Asgari ücret ile emekli maaşları arasındaki fark büyük olduğu için bu alanda düzenlenme yapılması isteniyor. Bazı muhalefet liderleri "en düşük emekli maaşının asgari ücret kadar olmasını" talep ederken, işçi emeklilerine 6 aylık enflasyona göre yapılan zamlara ek "seyyanen zam" isteniyor. 

ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ KALKTI MI?

Asgari Geçim İndirimi önceki uygulamada gelir vergisi üzerinden yapıldığı için, gelir vergisi kalkınca AGİ de kalkmış oldu. AGİ'nin kalkmasının işçi maaşlarına nasıl bir etkide buluncağı, evli ve çocuklu çalışanların nasıl etkileneceği henüz açıklanmadı.