HABER MERKEZİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2022 yılı asgari ücrete yüzde 50 oranında zam yapıldığını ve net asgari ücretin en düşük 4 bin 253 lira olduğunu açıkladı. Erdoğan’ın “tarihi zam” olarak duyurduğu karar uyarınca asgari ücretten alınan gelir vergisi ve damga vergisi de kaldırıldı. Erdoğan, konuşmasına Asgari Ücreti Tespit Komisyonu’nun “asgari ücretin en az 4 bin lira olması” yönündeki kararını açıklayarak başladı. Erdoğan daha sonra net asgari ücret rakamını verdi ve vergilerin kaldırıldığını duyurdu.

ASGARİ ÜCRETTE VERGİLER KALKTI

Brüt asgari ücretin yüzde 14 sosyal güvenlik primi, yüzde 1’ini işsizlik sigortası oluşturuyor. Bunlar düşüldükten sonra oluşan matrah üzerinden gelir vergisi hesaplanıyordu. Yeni asgari ücrette 800 liraya ulaşacak vergi tahakkuku kaldırılınca, brüt 5000 lira olan asgari ücret net olarak 4 bin 250 lira düzeyinde gerçekleşti. Asgari ücrette artış yüzde 50'nin üzerinde açıklanmış olsa da, aslında gerçek artış yüzde 25'in altında kaldı. Gelir vergisi ve damga vergisi muafiyeti ile artışın büyük bölümü Hazine tarafından karşılanmış oldu. Asgari ücretteki artış aslında yüzde 25 düzeyinde kalırken; artışın kalan kısmı vergi muafiyeti sayesinde Hazine'den karşılanmış oldu.

ZAMMI AÇIKLAMAK ERDOĞAN'A BIRAKILDI

İktidara yakın medyada bir süredir asgari ücretin 4 bin liranın üzerinde olacağı yönünde söylemler tekrarlanıyordu. İşverenler ve hükümet temsilcilerinden gelen açıklamalar daha düşük bir rakama işaret ederken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “müdahale edeceği ve 4 bin liranın üzerine çıkaracağı” iması yapılıyordu. Son olarak Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, “Benim kulağıma 4 bin 70 TL gibi bir şey geldi” diye yazmıştı. Bugün bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan asgari ücret, bu kulis bilgilerinin de üzerinde gerçekleşti.

ASGARİ ÜCRET BİR YILDA 100 DOLAR DÜŞTÜ!

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, asgari ücretin 2021 yılı Ocak ayında net 2 bin 825 lira olduğunu söylemiş, o günkü kur ile 384 dolar ettiğini açıklamıştı. Bugün itibariyle dolar 15 lira bandında olduğu için bugün açıklanan net 4 bin 250 lira asgari ücret bugünkü kurla 283 dolar yapıyor. Dolar karşısında yaşanan kayıp, alım gücünde en az 100 dolarlık bir gerilemeye işaret ediyor.

ASGARİ ÜCRETLİ ORANI ARTABİLİR

Sosyal Güvenlik Kurumu verilerine göre Türkiye'de 2020 yılında kayıtlı işçilerin yüzde 42'si asgari ücretle çalışıyor. Asgari ücretin yüzde 50 zamlı belirlenmesi, bu oranının 2022’de çok daha yüksek olması riskini beraberinde getiriyor. 2021’de asgari ücretin biraz üzerinde maaş alanların 2022’de asgari ücrete razı bırakılması riski bulunuyor. Asgari ücretle çalışanların yanı sıra pek çok çalışanın ücretleri de asgari ücret baz alınarak artırılıyor. Gelen yüksek zammın aynı oranda işçilere yansıyıp yansımayacağı büyük bir soru işareti oluşturuyor.