Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) liderleri, Myanmar’da darbeyle yönetimi ele alan askeri cuntaya sivillere yönelik şiddete son verme çağrısında bulundu. Zirvede 5 maddelik bir mutabakata varıldı.

Endonezya'nın başkenti Cakarta'da düzenlenen ASEAN liderler zirvesinde bir konuşma yapan Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo, Myanmar'daki krizi bütün taraflarla iş birliği içinde çözmek üzere ASEAN'ın ülkeye özel temsilci ataması tavsiyesinde bulundu. Myanmar'da ordunun sivillere yönelik şiddetinin kabul edilemez olduğunu vurgulayan Devlet Başkanı Joko, “Bu durum daha fazla süremez. Şiddet bir an önce sona ermeli ve Myanmar'da demokrasi, istikrar ve huzur bir an önce tesis edilmelidir. Myanmar halkının çıkarına her zaman öncelik verilmelidir” dedi.

TARAFLARLA GÖRÜŞME ÖNERİSİ

Malezya Başbakanı Muhyiddin Yasin de durumu “elem verici” olarak niteledi ve “İlgili taraflar, şiddete sevk eden provokasyonlardan karşısında itidal göstermelidir” diye konuştu. Darbenin ardından gözaltına alınan siyasetçilerin şartsız ve acilen serbest bırakılması gerektiğini belirten Muhyiddin, ASEAN yetkililerinin ülkeye giderek krizin taraflarıyla görüşmesine izin verilmesi çağrısı yaptı. Muhyiddin, “ASEAN'ın söz konusu kriz için sarf ettiği gayret ve teklif ettiği çözüm önerilerinin başarıya ulaşması, Myanmar ordusunun iş birliğine bağlıdır. Myanmar ordusu, hiçbir çözüm planından bağımsız değildir.” açıklamasında bulundu. Singapur Başbakanı Lee Hsien Loong ise, Myanmar askeri yönetimi lideri General Min Aung Hlian'ın, ülkesindeki krizin çözümü için ASEAN'ın Myanmar'a temsilci atama fikrini kabul ettiğini aktardı.

5 MADDEDE MUTABIK KALINDI

Zirve sonrası yapılan açıklamada, ASEAN liderlerinin Myanmar'daki krizin çözümü için mutabık kaldığı 5 madde sıralandı. Birinci maddeye göre Myanmar'daki taraflar şiddeti bir an önce durduracak. İkinci maddeye göre, Myanmar halkının huzur ve güvenliği için taraflar arasında yapıcı diyalog ortamı başlatılacak. Üçüncü maddeye göre, ASEAN'ın tayin edeceği özel temsilci Myanmar'daki diyalog sürecine aracılık edecek. Dördüncü maddeye göre, Myanmar'a insani yardımın güvenli bir şekilde ulaştırılmasına müsaade edilecek. Beşinci maddeye göre, ASEAN'ın tayin edeceği özel temsilci, beraberindeki delege ile Myanmar'ı ziyaret edecek, krizin muhatabı olan taraflarla görüşecek.