VİYANA (AA) - Avusturya’nın Aşağı Avusturya eyaletinde merkez sağcı Halk Partisinin (ÖVP), aşırı sağcı Özgürlük Partisi (FPÖ) ile kurduğu koalisyon, ülkedeki çok sayıda sivil toplum kuruluşu tarafından protesto edildi.

Aşağı Avusturya’nın Sankt Pölten kentindeki eyalet meclisi binası önünde düzenlenen gösteride protestocular, "Irkçılarla koalisyona hayır" yazılı pankartlar açtı.

Eyalet başkanını belirlemek için oy kullanmak üzere eyalet binasına gelen özellikle aşırı sağcı meclis üyelerini yuhalayan göstericiler, geçmiş dönemlerde ırkçı açıklamalarda bulunmuş ya da Nazi propagandası yapmış siyasilere sert tepki gösterdi.

Protestoya katılan, ırkçılık karşıtı çalışmalarıyla tanınan SOS Mitmensch sivil toplum kuruluşu Sözcüsü Alexander Pollak, Nazi propagandası yaptığı tespit edilmiş, ırkçı açıklamalarda bulunmuş kişilerin bulunduğu bir parti ile koalisyon kurulmasına sessiz kalmamak ve tepki göstermek üzere bu protestoya katıldıklarını ifade etti.

Pollak, böyle bir koalisyonun kabul edilemez olduğunu belirterek demokrasinin kırmızı çizgilerinin ırkçı ve aşırı sağcı ideolojilerden korunması ve ırkçı ve aşırı sağcı kişilerin kurulacak eyalet hükümetinde görev almaması gerektiğini söyledi.

Bu arada Aşağı Avusturya Eyalet Başkanı Johanna Mikl-Leitner, başkan seçimi için yapılan oylamada 56 üyenin bulunduğu mecliste 24 oyla yeniden eyalet başkanı oldu.

Aşağı Avusturya eyaletinde ocakta yapılan seçimlerde yüzde 10 oy kaybetmesine rağmen birinci parti olan ÖVP, önce Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) ile görüşmüş, bu görüşme olumsuz sonuçlanınca, aşırı sağcı FPÖ ile anlaşmıştı.

ÖVP’nin SPÖ yerine FPÖ ile anlaşmasına tepki gösteren çok geniş kesimler, merkez sağı, ırkçılarla koalisyon kurmakla suçlamıştı.