Devrim İşçi Sendikaları Konfederasyonu Başkanı (DİSK) Arzu Çerkezoğlu, yüzde 25 ek zam talebiyle eylem başlatan İstanbul Tuzla’da bulunan Mata Otomotiv işçilerini ziyaret ederek, "Daha dün açıkladı Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), onların rakamlarına çok güvenmiyoruz ama onların rakamlarıyla bile çok açık görünüyor. Özellikle son yıllarda ürettiğimiz değerden, milli gelirden işçi sınıfı olarak bizim aldığımız pay her yıl daha da geriliyor. Bu ülke büyüyorsa, bu ülkede herhangi bir şey üretiliyorsa işçi sınıfının emeğiyle üretiliyor. Biz çalışıyoruz, biz üretiyoruz. Türkiye büyüyorsa hakkımızı istiyoruz" dedi.

İstanbul Tuzla’da Deri ve Endüstri Serbest Bölgesi’nde bulunan Mata Otomotiv’de çalışan işçilerinin yüzde 25 ek zam talebiyle başlattıkları direniş sürüyor. Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu Mata’da eylem yapan işçileri ziyaret eden DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, her geçen gün kazandıkları paranın azaldığını belirterek, işçilere ve Mata Otomotiv patronuna seslendi. Çerkezoğlu konuşmasında şunları söyledi: 

“BU ÜLKE BÜYÜYORSA İŞÇİ SINIFININ EMEĞİYLE BÜYÜYOR"

 Daha dün açıkladı Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), onların rakamlarına çok güvenmiyoruz ama onların rakamlarıyla bile çok açık görünüyor. Özellikle son yıllarda ürettiğimiz değerden, milli gelirden işçi sınıfı olarak bizim aldığımız pay her yıl daha da geriliyor. Sermayenin payı yukarı çıkıyor, emeğin payı aşağıya iniyor. Bunu, bizi sendikasız bırakarak, toplu iş sözleşmeli yerlerimizde bile yüksek enflasyonla ücretleri bastırarak, bizi açlığa mahkûm ederek yapıyorlar. Bu ülke büyüyorsa, bu ülkede herhangi bir şey üretiliyorsa işçi sınıfının emeğiyle üretiliyor. Biz çalışıyoruz, biz üretiyoruz. Türkiye büyüyorsa hakkımızı istiyoruz.  

TÜRKİYE’DEKİ BÜYÜME POLİTİKASI TÜRK LİRASINI DEĞERSİZLEŞTİRME ÜZERİNE

 Mata işçisi kardeşlerim de bu haklı mücadelenin çok güzel bir örneği. Patronlar bizim alın terimizin üzerinden hayatta görmedikleri kârları elde ediyorlar. Biz bu fabrikalarda vardiyalarla 24 saat çalışıp üretiyoruz. Ama yoksulluğa mahkûm ediliyoruz. Türkiye’de öyle bir büyüme politikası izliyorlar ki Türk lirasının değersizleştirilmesi ve emeği ucuzlatılması üzerine kurulu. Sendikalı, toplu iş sözleşmeli iş yerlerimizde bile daha imzaladığımız sözleşmelerin mürekkebi kurumadan yüksek enflasyon karşısında ücretlerimiz eriyor.” 

“ARTIK TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİNİN DIŞINDA EK ZAM TALEPLERİ DE GÜNDEME GELMELİDİR” 

Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu da bundan sonra toplu iş sözleşmelerinin yanı sıra ek zam taleplerinde de bulanacaklarını belirterek, şunları söyledi: 

“Cumhuriyet tarihinin en karanlık dönemlerini yaşıyoruz. Ekonomik olarak işçilerin en fazla sorun yaşadığı dönemi yaşıyoruz. Ek zam talebinde bulunduk bütün fabrikalarda, iyileştirme istedik. Bu bizim hakkımızdı, çünkü gerekçesi olan bir talepti. İşçiler yıllardır emeğiyle hayatını sürdürmeye çalışıyor. Ama bu dönemde yaşananlarla karşılaşmadılar hiçbir zaman. Bundan bir yıl önce aldığımız her şey 3’te bir daha ucuzdu ama bugün, emek düşmanı AKP iktidarının izlediği ekonomik politikalarla işçiler daha da yoksullaştı. Artık toplu sözleşmelerin dışında da ek zam talepleri gündeme gelmelidir.”